nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
És Ön kemofóbiás?

A kemofóbia nem új dolog, már az 1960-as években is létezett, és azóta is kitartóan tartja magát a laikusok, de sokszor még a tudósok körében is.

nyest.hu | 2013. szeptember 16.
|  

Ön is azok közé tartozik, akik árgus szemekkel vizsgálják át az élelmiszerek összetevőit E-betűs anyagokra vadászva? Irtózik vagy megijed a szintetikus vagy vegyi kifejezésektől? Egészséges és természetes ételeket szeretne fogyasztani? Akkor Ön lehet, hogy kemofóbiában szenved,ami nem más, mint irracionális félelem a vegyi, kémiai anyagoktól. Napjainkban egyre többen szenvednek kemofóbiában – mutatta ki egy kutatás, amelyről a Science Daily számolt be a közelmúltban.

Gordon Gribble vegyészprofesszor tanulmányában, amely egy élelmiszer-biztonsági folyóiratban fog megjelenni, amellett érvel, hogy a modern élelmiszerekben található adalékanyagok jellemzően ártalmatlanok, sőt sokszor kifejezetten jót tesznek. Azt írja, hogy naponta ki vagyunk téve különböző vegyületeknek, amelyek kis dózisban egyáltalán nem mérgezőek. Felhívja a figyelmet arra, hogy szintetikus (vagy akár természetes) anyagokat nemcsak az étellel és az itallal, de a légzéssel is bejuttatjuk a szervezetünkbe: a bor aromája, a virágok vagy a parfümök illata, egy pékség szaga vagy szemét bűze mind szintetikus és természetes vegyi anyagokból áll – ezektől mégsem irtózunk annyira, mint az élelmiszerekben található vegyületektől, amelyekről jellemzően szintén nem tudjuk, hogy micsodák.

Ez is vegyi anyag
Ez is vegyi anyag
(Forrás: blog.everydayscientist.com)

Gribble kifejti, hogy az élelmiszer-ellenőröknek nem a növényvédő szerekre, az antibiotikumokra és a dioxinokra kellene koncentrálniuk, hanem a patogén anyagokra, a baktériumokra és a gombákra. Ezek ugyanis évente milliós nagyságrendű megbetegedést (és olykor halált) okoznak csak az Egyesült Államokban. A professzor tehát azt javasolja, hogy ne tartózkodjunk bizonyos ételek fogyasztásától csak azért, mert valamilyen szintetikus anyagot tartalmaznak, hanem inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra ügyeljünk.

„A táplálékunkban kis mennyiségben megtalálhatók olyan természetes összetevők, mint a szerves halogénvegyületek, a dioxinok, az aflatoxinok és mások. Végső soron a táplálékunk nagy része általunk nem kontrollált vegyi anyagokból áll: hasznosakból, és olyanokból is, amelyeknek nem szabadna előfordulniuk a jó minőségű élelmiszerekben.” A kemofóbia az 1960-as évek óta van jelen, és azóta minden nagyobb élelmiszerügyi botrány után újabb erőre kap. De míg a vegyi anyagok félelmet keltő oldalát minden alkalommal bemutatja a média, addig a hasznos hatásaikat sokkal kevésbé hangsúlyozzák.

Forrás

Chemophobia Shouldn't Be On the Menu

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2013. szeptember 16. 11:10

Ó, hát nekem vannak/voltak kollégáim, akik emiatt még az ásványvizet sem merték meginni...

Információ
X