nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erősíteni kell a határon túli magyar médiát

Az állapotfelmérés elvégzése után meg kell erősíteni a határon túli magyar médiát - jelentette ki Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja.

MTI | 2010. július 23.
|  

Sem a közszolgálati, sem a kereskedelmi média nem tett eleget a Magyarország határain belüli és kívüli igényeknek - mondta Szalai Annamária a 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Kárpát-medencei közszolgálati televíziózással és rádiózással foglalkozó szekciójában. Az ORTT tagja szerint a határon túli területeken az utóbbi években megrendelések hiányában leépültek a médiaműhelyek. Azért is szükséges ezeknek a műhelyeknek a felmérése – mondta –, hogy a technikai és az emberi feltételek ismeretében lehessen fejleszteni azokat, és szervesen bekapcsolni őket a magyar médiahálózatba.

Szalai Annamária történelmi lehetőségnek nevezte a médiastruktúra átalakítását. „Bontsuk le a fejünkben a határokat!” – mondta, azzal érvelve, hogy Magyarország határain belül és kívül hasonló problémák foglalkoztatják a Kárpát-medencében élő magyarokat. Elmondta még: az integrációt segíti majd az is, hogy Magyarország a 2011 első felében esedékes európai uniós elnöksége idején kisebbségi műsorszolgálgatással foglalkozó konferenciát kíván tartani.

Bodzsoni István újságíró, a vajdasági Sodalitas Alapítvány elnöke szerint a közszolgálati rendszer célja az kell legyen, hogy folyamatos magyar nyelvű tájékoztatást nyújtson, kapcsolatot teremtve a határon túliak és a magyarországiak, valamint a határon túl más-más országokban élő magyarok között.

Maksay Ágnes kolozsvári szerkesztő-rendező hozzászólásában arról beszélt, hogy a határon túli magyar tudósítói és stúdióhálózat kiépítése magyarországi kezdeményezésre 1999-ben elkezdődött ugyan, de néhány év múlva háttérbe szorult. Szerinte törvényi garanciák segítségével újraéleszthető ez a mintegy 20 stúdióból álló hálózat, hiszen – mint fogalmazott – Erdélyben több helyen folyik médiaszakemberek képzése, van ingatlan és technika is. Hozzátette, hogy a területi stúdiókat nem külön-külön kell majd működtetni, mert eddig így azok csak gyengítették egymást. Ugyancsak elengedhetetlennek mondta, hogy rendszeresen feladatot kapjanak e stúdiók, ezáltal véget lehetne vetni a Budapest-centrikus televíziózásnak.

Kelemen Attila, az Erdély FM rádió projektigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy egyenrangú partnerség és tartalomcsere szükséges a magyarországi és a határon túli média között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X