nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Eltűnhet a magyar nyelv a kárpátaljai tévékből

Eltűnhetnek a magyar televíziós adások Kárpátalján a magyarországi digitális átállás miatt.

MTI | 2010. július 5.
|  

Eltűnhetnek két év múlva a magyar televíziós adások Kárpátalján a 2012-es magyarországi digitális átállás következtében. A hírre a XIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemnek a helyi magyar médiával foglalkozó szekciója hívta fel a figyelmet. Mivel a földi sugárzású digitális frekvenciák nem léphetik túl az egyes országok határait, Magyarország 2012-es áttérése a digitális sugárzásra azt jelenti, hogy eltűnhetnek Kárpátaljáról a jelenleg még fogható magyar nyelvű csatornák. Ezért a kárpátaljai magyarság számára a magyar nyelvű hír-, kulturális- és szórakoztató műsorok nézhetővé tételére új módozatokat kell kidolgozni.

A kódolatlan műholdas adók, az internetes televíziózás elterjedése és fejlesztése, vagy a magyar televíziók adásaiból válogató helyi megyei televízió létrehozása jelenthetne megoldást – mondta Kulin Zoltán, a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió- és Rádiótársaság vezérigazgató-helyettese a Felsőszinevéren (Szinevirszka Poljana) zajló nyári szabadegyetemen.

Brenzovics László, Kárpátalja Megyei Tanácsának alelnöke, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar közélet követésére egyre kevesebb a lehetősége a helyi magyarságnak, „folyamatosan szorulnak ki a magyar sajtóvilágból”. A televízióadók eltűnésével pedig a fiatalok inkább a könnyebben elérhető ukrán adók felé fognak fordulni.

Kósa Árpád, a nyíregyházi Kölcsey Televízió igazgató-főszerkesztője elmondta, hogy romániai viszonylatban sikerült együttműködést kiépíteniük, de Ukrajna irányába egyelőre nem tudták megvalósítani a regionális együttműködést.

A magyarországi sajtóval való közös munka, a „bedolgozás” rendszerének fenntartása rendkívül fontos lenne a kárpátaljai magyar televíziózás számára – mondta Kulin Zoltán, hozzátéve, hogy például a Magyar Televízió nem tud fizetni nekik a megrendelt anyagokért, ezért a közös munkára egyre kevesebb a lehetőség.

Az ukrajnai digitális átállásról Kulin Zoltán elmondta, hogy az ország 2015-ig kíván átállni a digitális televíziózásra. Ezt Kárpátalján fogják tesztelni, de a kijevi politikai döntés végrehajtásának idei megkezdése bizonytalan a gazdasági válsággal magyarázott pénzhiány miatt. A televíziós szakember szerint kevés az esély arra, hogy a megyei állami televízióban bővebb teret kapjon a magyar nyelvű adás. Jelenlegi napi 15 perces hírműsor és a heti kétszer 40 perces magazinműsor nézhető magyarul a kárpátaljai Tisza 1 adón.

Ukrajna 27 állami televízióadójának egyike a kárpátaljai, összesen hat magyar szerkesztő-riporterrel, akik a rádióműsorok készítésében is részt vesznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X