nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Erdély: átadták a Nyelvőrzés Díjat

Katona Ádám magyar tanár, filológus kutató vehette át idén a Sütő András nevét viselő Nyelvőrzés Díjat.

nyest.hu | 2010. május 19.
|  

A Sütő András-díjat hagyományosan olyan közéleti személyiségeknek ítéli oda az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, akik „a magyar nyelv tisztaságának megőrzéséért, az anyanyelvi kultúra ápolásáért, a magyarul beszélők anyanyelv-használati jogaiért munkálkodnak”.

Idén Katona Ádám magyar tanár, filológus kutató vehette át a magas rangú kitüntetést. A díjazott magyartanárként tevékenykedett a diktatúra éveiben, emellett nagy gondot fordított a diákok népzenei nevelésére is. Az 1989-es rendszerváltáskor ő volt az, aki elsőként fogalmazta meg nyilvánosan a Székelyföld autonómia-igényét – számol be az erdely.ma. Ahogy a díjat átadó Péntek János elmondta: „Filológusként, itt az erdélyi művelődési életben nagy szerepe volt, és ő szinte egyszemélyes politikai alakulatként lép fel kezdeményezésekkel, ebben viszont azt értékelni kell, hogy benne megvolt az elvi következetesség”.

A díjazott az átadón hozzátette: „A magyar anyanyelvűség fölvállalása több, mint egy nyelv használata, több kell legyen, mint egy nyelv használata, annak a magyarság vállalását kellene jelentenie”.

Címkék: Társadalom, Díj, Erdély
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X