nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Jobb példa lenne a kacsacsőrű emlős csőre.. :) Szerintem vannak relatív dolgok,...
  2019. 04. 19, 17:01  Lenni vagy nem?
 • szigetva: @mederi: Ha egy biológus fórumon elkezded fejtegetni (minden második mondat végén egy szmá...
  2019. 04. 18, 23:14  Lenni vagy nem?
 • mederi: @szigetva: Mint már említettem, érdekességnek szántam, önmagában ez nem etimologizálás.. N...
  2019. 04. 18, 21:36  Lenni vagy nem?
 • szigetva: @mederi: És ennek szerinted mi köze van a te magyar–kínai etimologizálásodhoz?
  2019. 04. 18, 16:55  Lenni vagy nem?
 • mederi: Mindenkinek ajánlom. :) gyogyhirek.hu/a-beszed-genje-a-nyelvtan-es-a-genetika/ A véleménye...
  2019. 04. 18, 14:40  Lenni vagy nem?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A jelelés és az autizmus diagnózisa
Én vagyok én, te vagy te

A jelelő autisták másképp használják a névmásokat mint beszélő társaik. A felfedezés a diagnosztikai eljárása is kihatással lehet.

nyest.hu | 2015. április 10.
|  

Az autizmus diagnózisa meglehetősen bonyolult, hiszen csak sok jellemző együttállásakor mondható ki, hogy valaki autista. A diagnózist hosszas vizsgálatok előzik meg. Az ezek során kitöltendő kérdőív többek között rákérdez arra is, hogy a gyermek jól használja-e a személyes névmásokat. Nem keveri-e őket, illetve előfordul-e, hogy magáról egyes szám harmadik személyben beszél. Jelelő siket autista gyerekek vizsgálata az autista gyerekek névmáshasználatáról szolgál új eredményekkel – írja a ScienceDaily tudományos hírportál.

Az amerikai kutatók siket, jelelő szülők jelelő autista gyermekeit és beszélő autista gyerekeket vizsgálták. Elsősorban a névmások használatára koncentráltak. A jelnyelvben a névmásokat úgy fejezik ki, hogy a kérdéses személyre mutatnak. Tehát az én szó jele a mellkas felé mutató mutatóujj, míg a te szó jele a beszélgetőpartnerre való mutatás.

Te – jelnyelven
Te – jelnyelven
(Forrás: Wikimedia Commons / Rodasmith / GNU-FDL 1 3 )

A kutatók azt feltételezték, hogy azért, mert a jelnyelvben a névmások nem puszta hangsorok, hanem nagyon erős kapcsolat van a jel és a jelentés között, a jelelő és beszélő autista gyerekek névmáshasználatában különbségek lesznek.

Mindkét csoportra jellemző volt az, hogy a gyerekek kerülték a névmások használatát. Szívesebben nyilatkoztak például önmagukról egyes szám harmadik személyben, a nevüket használva. Ám a jelelő autista gyerekek nem keverték a névmásokat. Ha használták őket, akkor a megfelelő személyre mutattak. A beszélő autista gyerekek ezzel szemben gyakran felcserélték például a you ’te’ és az I ’én’ névmásokat.

A kutatók szerint a fentiek arra világíthatnak rá, hogy az autizmussal élők másként tekintenek önmagukra, mint az átlagemberek, más az énképük. Emellett azt is kiemelték, hogy a siket autista gyerekek diagnosztizálása során tudatában kell lenni annak, hogy rájuk a névmások felcserélése nem jellemző.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X