nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Vagy a nép, vagy a Landtag”
Eltörlik a tandíjat Bajoroszágban

Várhatóan egész Németországban ingyenes lesz az állami felsőoktatás.

MTI | 2013. február 1.
|  

A szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek össze csütörtöki hivatalos adatok szerint ellenzéki pártok és civil mozgalmak Bajorországban a felsőoktatási tandíj eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezésükhöz, amelynek sikere nyomán a kormány bejelentette, hogy vagy a nép, vagy pedig a tartományi törvényhozás döntése révén biztosan megszűnik a tandíj. A népszavazás kiírását a választásra jogosultak 14,4 százaléka, csaknem 1,2 millió ember támogatta, ami jóval meghaladja a kezdeményezés sikeréhez minimálisan szükséges 10 százalékos arányt. Ennek alapján várhatóan népszavazásra bocsátják a felsőoktatási tandíj eltörlésére vonatkozó kérdést. Ugyanakkor Horst Seehofer kormányfő bejelentése szerint előfordulhat, hogy a bajor tartományi gyűlés – Landtag – dönt a kérdésében, megelőzve az ellenzéki kezdeményezést. „Vagy a nép, vagy a Landtag” döntése révén, de biztosan megszűnik a félévenkénti 540 eurós tandíj – mondta a miniszterelnök, a konzervatív CSU politikusa.

A szeptemberi tartományi törvényhozási választásra készülő bajorországi pártok közül jelenleg csak a konzervatívokkal 2008 óta kormányzó liberális FDP áll ki a tandíj mellett, az intézmény fenntartását még a koalíciós szerződésben is rögzítették. A CSU tavaly őszig tandíjpárti volt, majd 180 fokos fordulatot vett, amikor az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek civil mozgalmakkal közösen elindították a népszavazási kezdeményezést. Az 55 éve megszakítás nélkül kormányzó CSU akkor közölte, hogy a következő választási ciklusban eltöröli a tandíjat, ha ismét abszolút többséget szerez a Landtagban. A tandíj miatt koalíciós válság keletkezett. 

A 16 német tartomány közül Bajorország mellett csak Alsó-Szászországban kell tandíjat fizetni az állami felsőoktatásban tanulóknak. A januári alsó-szászországi választást megelőző kampányban az ellenzéki SPD és a Zöldek azt ígérték, hogy eltörlik a tandíjat, ha kormányra kerülnek. A két párt többséget szerzett a hannoveri Landtagban, koalíciós kormányuk hamarosan megalakul, így Bajorország mellett várhatóan Alsó-Szászországban is megszűnik a tandíj, vagyis egész Németországban ingyenes lesz az állami felsőoktatás. 

A Handelsblatt című üzleti lap egy korábbi összeállítása szerint egyetemi vezetők és gazdasági érdekképviseletek a tandíj újbóli bevezetését sürgetik. A lap szerint a tandíj „fénykorában”, amikor hét tartományban is fizetnie kellett a hallgatóknak, évente nagyjából egymilliárd euró folyt be, ami három nagyobb egyetem költségvetésének megfelelő összeg. A pénz felhasználásáról az egyetemek, főiskolák a hallgatókkal közösen döntöttek, a forrást rendszerint a szolgáltatások fejlesztésére fordították, például növelték az oktatói létszámot és meghosszabbították a könyvtárak nyitva tartási idejét. A tartományi kormányok azzal az ígérettel törölték el a tandíjat, hogy pótolják a kieső forrást, de a felsőoktatásra fordított állami kiadások nem növekedtek a hallgatói létszám emelkedésének megfelelő mértékben – írta a Handelsblatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X