nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Először mutatták be a burmai aranylevelet

Először mutatták be a burmai aranylevelet, azt a rubintokkal kirakott, csaknem egészében tiszta aranyból készült, táblaszerű iratot, amelyben Alaungphaya burmai király a 18. században felajánlotta barátságát II. György brit királynak, hannoveri választófejedelemnek.

MTI | 2011. január 19.
|  

A páratlan történelmi emlék 250 éven át pihent a hannoveri Leibniz könyvtár kincstárában, míg végül Jacques Leider történész, Burma-szakértő hároméves kutatómunkával meg nem fejtette titkait.

Először mutatták be a burmai aranylevelet

Az 50 x 12 centiméteres aranylapot kedden mutatták be 450 meghívott, valamint Alsó-Szászország miniszterelnöke, David McAllister jelenlétében az egykori királyi könyvtárban Hannoverben. Kiállításra azonban csak akkor kerülhet, ha fokozzák a könyvtár biztonságát. „A levél értéke felbecsülhetetlen – hangsúlyozta Georg Ruppelt, az intézmény igazgatója. – Mesés módon türközi a napnyugati és a keleti világ közötti kapcsolatot."

A gyarmatosító Angliának küldött levélben a burmai király felsorolja címeit, a rubint-, az arany-, az ezüst-, a réz-, a vas-, a borostyán- és a drágakőbányák, illetve a fehér, a vörös és a tarka elefántok urának írva le magát.

Miután II. György nem méltatta válaszra Alaungphayát, a burmai király haragra gerjedt, és „a földdel tette egyenlővé a brit kereskedelmi telepet" – mondta Jacques Leider.

II. György minden bizonnyal nem tudott mihez kezdeni a burmai írással, így szülővárosába, Hannoverbe küldette az elefántcsontdobozban érkező levelet. 1768-ban VII. Keresztély dán király véletlenül kárt tett benne, amikor inkognitóban ellátogatott a hannoveri könyvtárba.

A 24 rubinttal kirakott arany levélről várhatóan az év végén konferenciát rendeznek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X