nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Először kerül nő a The New York Times főszerkesztői székébe

Jill Abramson személyében először neveztek ki nőt a 160 éves The New York Times élére – jelentette pénteken az amerikai média.

MTI | 2011. június 5.
|  

A lap kiadója, Arthur Sulzberger által csütörtökön bejelentett kinevezés szeptember 6-tól lép érvénybe. Az 57 éves Abramson korábban oknyomozó újságíró, a washingtoni tudósítói iroda vezetője és szerkesztő volt a lapnál, majd 2003-tól a leköszönő főszerkesztő, Bill Keller egyik helyettese lett.

Noha jelentősebb regionális lapok élén állt már női szakmai vezető, történelmi jelentőséggel bír, hogy a kollégái által „szürke hölgyként” emlegetett Jill Abramson került az értelmiségi körökben országos, sőt globális olvasottságú liberális lap élére.

Bill Keller, aki 2003-ban a lapnak plagizált cikkeket írogató Jayson Blair lebukása okozta botrány nyomán lett főszerkesztő, nehéz időszak után adja át az irányítást: a lapnak szembe kellett néznie az internetes tájékozódás elterjedésének és a pénzügyi válság következményeivel. Nem volt zökkenésmentes a NYT együttélése a Bush-kormányzattal sem, amelynek a telefonlehallgatási és a kényszervallatási gyakorlatáról megjelentetett cikkek nem egyszer okoztak feszültséget a szerkesztőség és a Fehér Ház között. Az Obama-kormány éveiben a WikiLeaks leleplezéseinek közlése vezetett súrlódásokhoz.

Keller irányítása alatt a lap írásait 18 Pulitzer-díjjal jutalmazták, és az internetes kiadás olvasótábora jelentősen kibővült, ám a gazdasági gondok miatt a lap kénytelen volt számos munkatársát elbocsátani.

Abramson olyan lapot örököl, amelynek digitális hatása igen jelentős: az egyéni felhasználók száma 46 millió, akik közül 33 millió amerikai. A kiadó anyagi megfontolásokból márciustól részlegesen fizetőssé tette az internetes hozzáférést, ami 24 százalékos zuhanást okozott a lehívott weboldalak számában.

A főszerkesztőnő számára azonban nem ismeretlenek az ezen a téren jelentkező problémák, szakmai oldalról ugyanis ő irányította a The New York Times digitális stratégiájának kidolgozását. Ugyanakkor számára is alapvető kihívást jelent az,  hogyan növelje a webes olvasottságot a szakmai elvek és a minőségi színvonal faladása nélkül.

Abramsonnal egy időben a kiadó Dean Baquet-t, a The New York Times washingtoni tudósítói irodájának vezetőjét, a The Los Angeles Times volt szerkesztőjét nevezte ki hírfőszerkesztőnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X