nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amikor a médiamogul szerepel a médiában

Jövő héten indul Rupert Murdoch médiamágnás iPad táblagépre tervezett napilapja, közben Assange azzal fenyegetőzik, hogy Murdochról és médiabirodalmáról szóló anyagokat hoz nyilvánosságra abban az esetben, ha vele történik valami rendkívüli.

MTI | 2011. január 14.
|  

Jövő héten indul Rupert Murdoch iPad táblagépre tervezett napilapja, a The Daily, amelynek előkészületei több amerikai szerkesztőségben zajlanak egyszerre.

A napilap indulását hivatalosan a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában jelentik be január 19-én – közölték az esemény részleteit ismerő, felhatalmazás hiányában névtelenül nyilatkozó informátorok.

Az ünnepségen Rupert Murdoch, a News Corporation tulajdonosa és Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója személyesen is jelen lesz. További részletek egyelőre nem ismertek, ezért még azt sem tudni, hogy valóban fizetős lesz-e, és ha igen, mennyibe fog kerülni a kizárólag iPaden elérhető digitális újság.

Murdoch a fizetős internetes hírszolgáltatás elterjesztését szorgalmazza, miután a média meghatározó szereplői közül egyre többen döbbentek rá, hogy nem működik az a modell, amely szerint a világhálón kínált ingyenes újságok a reklámbevételekből pótolhatják az online szolgáltatás költségeit.

A múlt hónapban rendezett befektetői konferencián Chase Carey, a News Corp alelnöke úgy fogalmazott: a The Daily kis tételnek számít, mert csupán a szerény szerkesztőség költségeit kell majd fedezni, szemben a hagyományos napilapokkal, amelyeknek nyomdai és szállítási költségei is vannak.

Carey a táblagép előnyeit hangsúlyozva kifejtette, hogy éppen az új eszközzel elérhető egyedi felhasználói élmény miatt sem akarják, hogy az újság asztali gépeken, vagy laptopokon is olvasható legyen.

A The Daily alapvetően amerikai témákkal foglalkozik majd, elegyítve a minőségi és a bulvár újságírás elemeit.

Assange fenyegetőzik

Julian Assange azzal fenyegetőzik, hogy Rupert Murdoch médiamágnásról és médiabirodalmáról szóló anyagokat hoz nyilvánosságra abban az esetben, ha vele történik valami rendkívüli.

A WikiLeaks internetes portál alapítója a New Statesman című brit magazinnak nyilatkozva kifejtette, hogy a világ legtehetősebb médiamágnásáról szóló anyagok a birtokában lévő „információs bomba" részének tekinthetők. Az anyagok – mint mondta – „biztonsági fájlok", vagyis abban az esetben kerülnek a nyilvánosság elé, ha vele valami rendkívüli történik, például kiadják az Egyesült Államoknak.

Rupert Murdoch News Corporation médiabirodalmához tartozik például a The Times című londoni lap, az amerikai Fox televízió és több más befolyásos sajtótermék, amelyek révén maga Murdoch is roppant befolyással bír Európában és a tengerentúlon is.

Assange alaposan felbőszítette a washingtoni hatóságokat azzal, hogy hírportálja titkosított amerikai diplomáciai táviratok sokaságát szivárogtatta ki. A Wikileaks korábban közölte, hogy nagy amerikai bankokkal kapcsolatos titkos dokumentumokat is közzé fog tenni.

Az Assange védelmét ellátó jogászok szerint valós veszélye van annak, hogy védencük a svédországi kiadatási kérelem jóváhagyása esetén az Egyesült Államokban találná magát, ahol akár súlyos büntetésre is számíthatna. A 39 éves ausztrál férfit december 7-én Londonban tartóztatták le svéd kezdeményezésre kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Egy londoni bíróság letartóztatása után 9 nappal óvadék ellenében szabadlábra helyezte a vádlottat, aki jelenleg házi őrizetben van egy vidéki kastélyban.

A svéd hatóságok szexuális bűntények elkövetésével vádolják a portálalapítót, de Assange tagadja az ellene felhozott vádakat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X