nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
„Elolvasta a kib... kézikönyvet?”

Enyhén szólva nem vették a lapot egy terméktámogatási fórum felhasználói: a cég „áprilisi tréfaként” poénosnak szánt obszcén üzenetet küldött nekik.

IT café, Barna József | 2010. április 1.
|  

Nem jött be az MSI áprilisi tréfája: az egy héttel 1-je előtt kiküldött levél – ami szerint az alaplapokon kémchip ellenőrzi, hogy elolvassák-e a „kib****** kézikönyvet” – kiakasztotta a felhasználókat. A címzettek közül sokan felháborodtak a levélen, amit a számítógépeket gyártó Micro-Star International – közismertebb nevén: MSI – küldött ki angol nyelvű, központi terméktámogatási fóruma közel százezer regisztrált felhasználójának. Ebben az oldal adminisztrátora által március 25-én postázott e-mailben az áll, hogy a segítő csapat megelégelte az ügyfelek buta kérdéseit, és ezért a hardverekbe épített speciális kémchip segítségével ellenőrzi és naplózza, hogy azok elolvasták-e a kézikönyvet, mielőtt panaszkodnának.

„Az MSI fórumának és az MSI terméktámogatási részlegének személyzete torkig van már azzal, hogy azt magyarázza el, ami a kézikönyvben is le van írva. De komolyan! Ilyen nehéz végigolvasni a kézikönyvet? Papírra van nyomva, hogy mindenki láthassa” – áll az e-mail felütésében. Ezután arról tájékoztatnak, hogy az MSI mérnökei a segítségükre siettek, és kifejlesztettek egy olyan chipet, amely megfigyeli a felhasználókat. Ezt jó néhány alaplapra integrálták már, nagy sikerrel.

Az áramkört a levél „RTFM-chip (Re-Turn inFormation to Manufacturer – a gyártónak információkat visszaküldő chip)” néven említi, de az RTFM rövidítés közkeletű feloldása az angolban: Read The F**king Manual (Olvasd el a kib****** kézikönyvet!). „A chip meg tudja állapítani, hogy a felhasználó elolvasta-e a kézikönyvet, és eltárolja a BIOS-beállításokat is. Amint elindul a Windows, elküldi nekünk ezeket az adatokat” – áll a levélben.

A chip segítségével sikerült megállapítani, hogy a gyártóhoz javításra visszaküldött alaplapok az esetek 90 százalékában a felhasználó hibájából romlottak el, vagy azért, mert a tájékozatlan ügyfelek rosszul nyúltak hozzájuk, vagy mert tuningosok kezébe kerültek. „Ezért az MSI úgy döntött, megtagadja a terméktámogatást és az RMA-t azoktól a felhasználóktól – és a fórumból is kitiltja őket –, akik maguk felelősek a károkért, és akik nem olvassák el a kézikönyvet a következő hónap elsejéig. Tudjuk, kik vagytok, elég adatot gyűjtöttünk rólatok az RTFM-chip segítségével” – folytatódik a szöveg.

A március 25-én postázott e-mailt másnap egy bocsánatkérés követte, amiben a cég elárulja: áprilisi tréfának szánták a levelet, de azt sokan félreértették. Mint írják: nem is gondolták volna, hogy az abszurd történetet bárki komolyan veszi. „Gondoljatok bele: hogyan ellenőrizhetné egy chip, hogy elolvastátok-e a kézikönyvet? Mindenesetre tanultunk az esetből, és nem lesz több áprilisi tréfa a fórumban, ezzel egy tízéves hagyomány ér véget. Sajnáljuk, hogy komolyan vettétek, és kiakadtatok.”

Talán ott rontották el, hogy április 1-je az idén nem március 25-re esik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X