nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Előkerült az ellopott könyvkincs

Az izraeli rendőrség azonosította és lefoglalta a Prágai Zsidó Múzeumból 2007-ben ellopott cseh zsidó könyvrelikviát, amely Izraelben egy aukción tűnt fel. Több gyanúsítottat őrizetbe vettek – értesült a The Jerusalem Post című újság online kiadása.

MTI | 2015. április 5.
|  

A rendkívül értékes könyv a dél-morvaországi Kyjovban egykor élt zsidó közösség összeírása az 1654 és 1854 közötti két évszázadban. A dokumentum beszámol a korszak zsidó közösségének fejlődéséről – írja a Jerusalem Post.   

A relikviát nyolc éve ismeretlenek emelték el a múzeum területén található zsinagógából. A cseh és az izraeli bűnüldöző szervek közös erőfeszítéssel kutatták fel, miután Prága Jeruzsálem segítségét kérte, mert a keresett érték idén januárban feltűnt az izraeli Aszufa cég aukciós ajánlatában.

A lopást követően a könyv több évig szerepelt az ellopott műkincsek nemzetközi adatbázisában, és előkerülése után a prágai múzeum szakértői tárgyalásokat folytattak visszaszolgáltatásáról a tulajdonos ügyvédjével és az aukciót szervező Aszufa céggel.

Végül az izraeli rendőrök egy Petah Tikván lévő magánházban találták meg a lopott könyvet, amely a cseh zsidók számára felbecsülhetetlen eszmei értékű, piaci árát pedig mintegy félmillió cseh koronára (ötmillió forint) becsülik. 

A Prágai Zsidó Múzeum munkatársai szerint a megtalált kéziratok az eredeti könyvnek csak egy részét jelentik, amelyet az elkövetők kiszedtek a régi bőrkötésből.

Az izraeli rendőrség közlése szerint a lopás gyanúsítottjait kihallgatásuk után házi őrizetbe helyezik a nyomozás idejére.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X