nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elhunyt Gál Tímea turkológus, a magyar-török kapcsolatok meghatározó személyisége

Negyvenkilenc éves korában szerdán meghalt Gál Tímea turkológus, a Magyar-Török Baráti Társaság alapító tagja és első főtitkára – értesítette csütörtökön a társaság az MTI-t.

MTI | 2011. október 7.
|  

Gál Tímea 1962-ben született Szombathelyen. A helyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola történelem-könyvtár szakára iratkozott be, majd 1982-1990 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett török-történelem-latin szakos diplomát. Tolmács-fordítóként kezdett dolgozni, és vált a magyar-török kapcsolatok meghatározó személyiségévé, alakítójává.

A Magyar-Török Baráti Társaság alapító tagja volt, első főtitkáraként ő szervezte annak hazai programjait, ápolta nemzetközi kapcsolatait. Többek között egyik kezdeményezője és tevékeny részese volt a feriköyi temető magyar sírjai rendbetételének.

Fontosnak tartotta a testvérvárosi kapcsolatok létrehozását, aktívan közreműködött a Pécs-Kütahya és a Szigetvár-Trabzon közötti együttműködés megszervezésében. Tolmácsként 1988 óta gyakorlatilag valamennyi közjogi méltóság mellett ellátta ezt a feladatot. Különböző minisztériumoknak és nemzetközi szervezetnek is dolgozott. Fordítóként évtizedek óta az Országos Fordítóirodának számos török film magyar feliratát, szinkronját készítette el. Több szépirodalmi mű tolmácsolásához járult hozzá tanácsaival, lektorálással.

Utazásszervezőként a kulturális turizmust művelte, több alkalommal vitt tematikus utazásra szakmai csoportokat. Számos rádióadásban, televíziós műsorban beszélt a török kultúráról, a két ország közötti kapcsolatokról. Gál Tímeát kutatóként a törökországi magyar emigránsok témája foglalkoztatta, így például a Kossuth-emigráció.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X