nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elfogultak lehettek a vébén a bírók

Egy új tanulmány igazolta, hogy a focibírók akaratuk ellenére elfogultak, a jobbról balra történő eseményeknél gyakrabban ítélnek büntetést.

nyest.hu | 2010. július 14.
|  

Sokan panaszkodtak a vébé alatt és után is a bírók tévedései és elfogultsága miatt. Most tudományosan is igazolták, hogy elfogultak a focibírók, de nem egészen úgy, ahogy az a többség gondolhatta. Egy most megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy miként hat ki a balról jobbra olvasás a bírók ítéleteire – számol be róla a New York Times egy rövid híre.

A Penssylvania Egyetem kutatói azt találták, hogy azoknál a nyelveknél, ahol az olvasási irány balról jobbra halad, ott a bírók jobban hozzá vannak szokva a balról jobbra történő eseményekhez is.

A balról jobbra írt nyelveket beszélő bírók szigorúbban büntették a jobbról balra történő eseményeket – mintegy kevésbé vannak hozzájuk szokva. Héber és arab nyelvű, azaz jobbról balra olvasó bírókat sajnos nem vizsgáltak felmérésben. Az is elképzelhető, hogy az olvasási iránytól független kognitív jelenségről van szó, ahogy még a kiscsibék is balról jobbra számolnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X