nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elfelejtenek angolul a brit tinik?

A borúlátó szakértők szerint minimálisra csökkent a brit tinédzserek szókincse. David Crystal nyelvészprofesszor szerint ugyanakkor nincs miért aggódni.

MTI | 2010. január 11.
|  

Minimálisra apadt az sms-ek, közösségi portálok és internetes csevegőfórumok nyelvezetén nevelkedő brit tizenévesek napi rendszerességgel használt szókincse, és ez már jövőbeni foglalkoztatási lehetőségeiket is veszélyezteti – állapította meg a brit kormány illetékes szakértője. Mások szerint ugyanakkor korántsem ennyire baljós a helyzet, csak éppen a kutatók nem értik a fiatalok nyelvét.

Jean Gross, a kormány gyermekkori nyelvfejlesztési főtanácsadója a The Sunday Times jelentése szerint kimutatta, hogy a brit tinik – jóllehet valójában legalább 40-50 ezer szót ismernek – a napi beszédben egy mindössze 800 szóból álló készletet használnak.

Gross szerint a helyzet odáig fajult, hogy a mai tinédzsereknek segítséget kell adni az elektronikus szöveges üzenetek és a sikeres életvitelhez szükséges formális nyelvhasználat közötti különbség megértéséhez, mert „800 szavas szókinccsel senki nem fog munkához jutni”. Szakértők még a külföldieknek is minimum ezer szó ismeretét ajánlják az angol nyelv legalább alapszíntű megértéséhez.

Mások ugyanakkor nem látják ennyire borúsan a helyzetet. David Crystal, a walesi Bangor egyetemének tiszteletbeli nyelvészprofesszora a vezető vasárnapi brit lapnak azt mondta: sok szakember alábecsüli a tinédzserek szókincsének kiterjedtségét és összetettségét. Crystal szerint a gyerekek nagyon is változatos szókészlet használnak „mindarra, amiről ők akarnak beszélni”, csak a kutatóknak vajmi kevés fogalmuk van ennek a speciális szókészletnek az összetételéről. Valójában arról van szó, hogy egyeseknek nem tetszik, ha a fiataloknak például „van egy jó szókincsük a hip-hopra, de nincs a politikára” – tette hozzá.

Információ
X