nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elérhető a neten a világ legnagyobb holokauszt-gyűjteménye

A népirtás dokumentumait gyűjtő és feldolgozó izraeli Jad Vasem Intézet és a Google közösen hozták létre a nyilvános adatbázist.

IT café, Dajkó Pál | 2011. február 1.
|  

A közreműködők tegnap, az ENSZ Holokauszt-emléknapja előtt egy nappal jelentették be, hogy a Google és a Tel Aviv-i Jad Vasem múzeum közös munkájának következtében a világ legnagyobb holokauszt-gyűjteménye érhető el az interneten keresztül. Az amerikai cég segítségével a több mint 130 ezer fotóból álló adatbázis tételei a szokásos módon, címkézve, kulcsszavak segítségével kereshetők. Az együttműködés a jövőben is folytatódik, és várható, hogy az online elérhető digitális tartalmak mennyisége tovább nő.

A gyűjtemény internetes megjelenése a ma már szinte kötelezőnek számító közösségi funkciókat is tartalmazza: a felhasználók, látogatók hozzájárulhatnak a tartalombővítéshez, tanácsokat adhatnak, feltölthetik saját történeteiket és dokumentumaikat. Habár egy ilyen adatbázis közkinccsé tétele egész biztosan vonzani fogja az antiszemitákat, a közösségi tér pedig teret is biztosít majd a számukra, ezt a kockázatot vállalni kell, hogy a felnövekvő nemzedékek megismerjék őseik történelmét – jegyezte meg az induláskor Avner Shalev, a Jad Vasem vezetője.

A projekt maga három évvel ezelőtt indult, amikor megnyílt a Google izraeli irodája, és egy múzeumi látogatás után a termékmenedzselésért felelős alelnök, Jonathan Rosenberg úgy döntött, a híres „20 százalékot” (a Google-nál a kreatív munkatársak munkaidejük ötödét egy saját projekt kidolgozásának szentelhetik, és ennek következtében számtalan nagy sikerű termék született már meg) arra szánja, hogy létrehozza a digitális Jad Vasem-gyűjteményt. Ebben kísérleti állapotban lévő technológiákat is alkalmaztak, mint például egy olyan karakterfelismerő megoldást, mely a fotókon és a dokumentumokon található szövegeket teszi kereshetővé.

A Jad Vasemnek egyébként nem ez az első digitális projektje a közelmúltban, szintén a héten indították el YouTube-csatornájukat fárszi nyelven, hogy a végletesen Izrael-ellenes Irán lakói is hozzáférjenek anyagaikhoz. A következő nagy tervük pedig az, hogy a holokauszt túlélőinek visszaemlékezéseit digitalizálják.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Annie 2011. március 17. 23:12

a "fárszi" az perzsa nyelv magyarul, az ELTE iranisztika tanszékén is így hívják; így perzsa kiejtés szerint leírni kb. olyan, mintha az angolokat neveznénk ingliseknek :)

2 Fejes László (nyest.hu) 2011. március 18. 00:17

@Annie: A kérdés kicsit bonyolultabb. A fárszi kifejezetten modern perzsa, méghozzá az iráni modern perzsa. Ha (új)perzsát mondunk, abba beleérthető az Afganisztánban beszélt dari és a tadzsik is.

Egyébként meg ugye a nyelvet a nyelvhasználók határozzák meg:

www.google.com/search?q=fárszi

Információ
X