nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elektronikus levéltárakat!

Az elektronikus levéltárak jövőbeni kialakításával meggyorsul a hozzájutás az ott őrzött iratokhoz és a bennük lévő információkhoz, a mindig zárt intézményekként számon tartott levéltárak ezáltal nyitottabbakká válnak - mondta Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója Budapesten hétfőn sajtótájékoztatón.

MTI | 2009. szeptember 7.
|  

Közlése szerint a kutatás feltételei nem változnak, ugyanakkor a kutatók gyorsabban megtekinthetik az ügyfélkapun keresztül az általuk kért iratanyagot elektronikus formában – hangsúlyozta. Mint mondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében most kezdődő, hárommilliárd forintból gazdálkodó, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által is támogatott projekt keretében 2011 végétől lesznek hozzáférhetők egyes dokumentumok elektronikus formában is a Magyar Országos Levéltárban.

A szakember óriási fordulatnak nevezte az elektronikus levéltárak kialakításának kezdetét. A levéltárakról megállapította: azok nem csak a magyar kulturális örökség őrzői, hanem egyben „a közigazgatás elválaszthatatlan partnerei”, ezért a közigazgatásban keletkező dokumentumok optimális helyét is meg kell majd találni az elektronikus levéltárakban.

Baja Ferenc kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára rámutatott: az elektronikus levéltárak kialakításának terve része az elektronikus kormányzat stratégiai programjának. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a programot nem elég beindítani, hanem azt fenn is kell tartani. A kormánybiztos örvendetesnek tartaná, ha az országos és a fővárosi levéltáron kívül más közlevéltárak is csatlakoznának a „robosztus, integrált, nagy informatikai rendszerhez” a későbbiekben.

Az iratok hozzáféréséről elmondta: az iratkérők azonosítása az elektronikus rendszeren belül történik majd. Ennek során különösen tekintettel lesznek a levéltárak – az iratok digitalizált megőrzésén túl – arra, hogy pontosan szabályozzák: kik és milyen módon juthatnak hozzá az általuk kért irathoz. A levéltárak egyúttal biztosítják, hogy a dokumentumok csak rajtuk keresztül lesznek elérhetők – tette hozzá.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, a Budapest Főváros Levéltárát fenntartó fővárosi önkormányzat részéről a sajtótájékoztatón megjegyezte: az elektronikus levéltárak ahhoz is hozzájárulhatnak a jövőben, hogy bizonyos ügyeket ne lehessen elhallgatni a közigazgatásban sem. Meglátása szerint az utóbbi időkben kirobbant végkielégítési ügyek sem alakultak volna ki az iratok elektronikus elérhetősége esetén, ha az egyes munkaszerződéseket a szélesebb publikum is megismerhette volna.
Á. Varga László, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója kiemelte: már most szeptemberben meg kellett volna kezdeni az új típusú egyetemi szintű levéltárosképzést, amely biztosítaná a jövőben is azt, hogy megfelelő informatikai szakértelemmel rendelkezzenek a levéltárosok.

Információ
X