nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Együtt kocsmáztak

A római legionáriusok és a kaledón törzsek együtt iszogathattak abban a kocsmában, amelynek maradványait Skóciában, a legészakibb római erőd mellett találták meg.

MTI | 2012. szeptember 11.
|  

A mai Stracathróban, az Angus tanácsi kerületben lévő erőd az első szárazföldi, 16 kilométeres római védrendszer, mai nevén Gask Ridge része volt. Építését 70 táján fejezték be, ötven évvel korábban, mint Hadrianus falát és 70 évvel Antoninus falát megelőzve.

A római Gask-projekt keretében a régészek geofizikai módszerekkel vizsgálva a területet, megtalálták az erőd melletti települést, s benne a kocsmát – olvasható a The Scotsman online kiadásában.

A római vendégfogadó ivója nagy négyszögletes helyiség volt, de találtak egy kikövezett térséget is, amely a mai sörkertekhez hasonló szerepet töltött be.

Brigitta Hoffmann, a projekt társirányítója rámutatott, a délebbre lévő erődök közelében létesültek polgári települések, amelyek ellátták minden szükségessel a katonaságot.

„Eddig úgy véltük, hogy északon nem engedték a civil lakosságot letelepedni az erődök közelében, túl veszélyesnek tartva a szomszédságot. Úgy látszik, hogy a helyi közösségek és a római katonaság közötti kapcsolatok sokkal összetettebbek voltak, mint eddig feltételeztük” – hangsúlyozta Hoffmann.

A leleteket sorolva a szakértő kiemelt egy fényes, fekete, igen jó minőségű kerámiatöredéket, amely egy valamikori boroskancsó kiöntőrésze volt. A korsó a Rajna-vidékéről vagy Galliából származott, vagyis a kocsmának jómódú klientúrája lehetett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X