nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyre zűrösebb az AKG-ügy

Alkotmányellenes lehet az a kormányhatározat, mely szerint az iskolát fenntartó nonprofit gazdasági társaság kisebbségi, állami tulajdonrészét értékesítik az AKG által alapított egyesületnek.

Edupress | 2012. augusztus 22.
|  

Olyan kormányhatározat született az Alternatív Közgazdasági Gimnáziummal (AKG) kapcsolatban, amely ellentmond a kormány korábbi döntéseinek és az Alkotmánybíróság határozatának is, emellett a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség oktatási intézményeivel még mindig nem kötött köznevelési szerződést az állam, így nem tudni, hogy szeptembertől miből működnek tovább az iskolák – írja a Népszava.

Az augusztus 15.-én született kormányhatározat szerint az iskolát fenntartó nonprofit gazdasági társaság kisebbségi, állami tulajdonrészét értékesítik az AKG által alapított egyesületnek. Ez viszont ellentmond az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi határozatának, miszerint alkotmányellenes az a kormányhatározat, melynek értelmében állami tulajdonba kerülnek azok az alapítványok, amelyeket korábban az állam valamilyen más alapítóval közösen hozott létre. A tavalyi kormányrendelet értelmében már januárban megalakult a fenntartói jogokat átvevő nonprofit társaság, az AKG egyesülete pedig résztulajdont és együttdöntési jogot is kapott benne. Az Ab határozata után az alapítvány folytatta működését.

Az oktatási államtitkárság azzal indokolta a múlt heti kormánydöntést, hogy jogellenes az AKG alapítványának helyzete. Szerintük az alapítványi forma „alapvetően nem alkalmas olyan időben elhúzódó feladatok ellátására, mint az intézményfenntartás”.

Horn György, az AKG igazgatója a Népszavának elmondta: a döntés nem érinti az iskola működését, ugyanakkor értetlenül állnak a történtek előtt. Horn arra gyanakszik, hogy csak az adminisztráció hibájából nem vették figyelembe a korábbi Ab-döntést.

Iványi Gábor, az egyházügyi törvény által felekezeti státuszától megfosztott Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze szerint a korábbi ígéretek ellenére semmilyen jel nem utal arra, hogy a minisztérium meg akarna állapodni a vallási egyesületté minősített egyházakkal. Az oktatási államtitkárság csupán azt ígéri, hogy biztosítja a béreket, pedig a bérköltség az alapnormatívának csak töredéke. Nem világos az sem, miről szólna az a „köznevelési szerződés”, melyet a szaktárca a MET-tel kötne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Molnár Cecília 2013. február 4. 07:05

Javasoljuk, hogy a hibáról az Edupress oktatási hírportálnál érdeklődjön, ők jelentették meg ezt a sajtóközleményt, mi csak átvettük az ingyenesen felhasznélható tartalmat.

1 Sheldon 2013. február 3. 23:57

A cikk rendkívül figyelmetlen szerzője vagy esetleg a hanyag szerkesztő - ha van itt ilyen - el tudná mondani, hogy ehhez a cikkhez hogyan került be egyszercsak Iványi Gábor és a MET? Úgy tűnik, hogy itt 2 különböző cikk keveredett egybe. A cím és a lead alapján ez a cikk az AKG-ról szól, és a 2 témának semmi köze egymáshoz. A fő probléma az, hogy az első bekezdés és az utolsó is úgy mutatja be az AKG-t, mintha a MET egyik intézménye lenne.

Információ
X