nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyiptomban verik, őrizetbe veszik a nemzetközi újságírókat

Sok nemzetközi tudósítót megtámadtak és őrizetbe Egyiptomban. A támadások mögött a belügyminisztérium állhat, a világ elítéli az újságírók megfélemlítését.

MTI | 2011. február 4.
|  

A TF1 televíziós csatorna három újságíróját csütörtök reggel vették őrizetbe fegyveres civilek Kairóban és ismeretlen helyre szállították őket – közölte Catherine Nayl, a csatorna hírigazgatója.

A France-24 közszolgálati tévé három újságíróját még szerda délután az egyiptomi katonai hírszerzés emberei állították elő – tudatta a csatorna, amely csütörtök este már arról számolt be, hogy alkalmazottai kiszabadultak és egy kairói szállodában tartózkodnak.

Velük együtt visszanyerte szabadságát a Le Soir című lapnak dolgozó Serge Dumont belga újságíró is.

A Le Figaro című francia napilap különtudósítóját egy Alexandriától ötven kilométerre fekvő faluban vette őrizetbe a helyi rendőrség a lap fotóriporterével együtt, majd átadta őket az egyiptomi állambiztonsági szolgálatnak.

Az egyiptomi hatóságok őrizetbe vettek, majd kiutasítottak egy brazil rádiótudósítót és egy televíziós operatőrt – jelentette az Agencia Brasil hírügynökség.

Az egyiptomi rendőrség előállította az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet egyik francia aktivistáját, illetve a Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyik aktivistáját, valamint még néhány jogvédőt – közölte a két szervezet és szemtanúk.

Súlyosan megsebesült az STV svéd közszolgálati televízió újságírója, Bert Sundström Kairóban.

A televízió közlése szerint a kairói eseményekről tudósító munkatársát egyelőre ismeretlen körülmények között megkéselték. Jelenleg kórházban ápolják, állapota súlyos.

Sundströmnek élőben kellett volna jelentkeznie a Tahrír térről, ám telefonját egy arabul beszélő férfi vette fel. Azt kiabálta, hogy az egyiptomi kormány letartóztatta az újságírót.

Vasárnap az STV másik két újságíróját vették őrizetbe, majd gyorsan el is engedték őket.

Számos külföldi újságírót tartóztatott fel vagy vett őrizetbe a rendőrség és a hadsereg szerda óta. Másokat civil ruhás emberek, feltehetően a Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt támogató tüntetők vertek meg vagy fenyegettek meg. Célponttá váltak – igaz kevésbé – a Tahrír téren is, ahol a Mubarak támogatói által körülzárt kormányellenes tüntetők egyre idegesebbek.

A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű, New York-i székhelyű nemzetközi Szervezet közölte, hogy az utóbbi 24 óra leforgása alatt 24 újságírót vettek őrizetbe, 21-et támadtak meg, öt esetben pedig az újságírók felszerelését vitték el. Külföldi és egyiptomi újságírókat egyaránt értek atrocitások.

A biztonsági erők által legutóbb őrizetbe vett újságírók között voltak a The New York Times, a The Washington Post és az al-Dzsazíra munkatársai. A Fox News amerikai tévétársaság tudósítóját és operatőrét a Tahrír tér közelében verték össze. A BBC brit közszolgálati televízió felszerelését a kairói Hilton hotelből rabolták el, míg az Egyesült Államok által finanszírozott Alhurra televízió kairói irodáját be kellett zárni, mert fegyveresek betörtek és az ott dolgozó újságírók megölésével fenyegetőztek. Az AP amerikai hírügynökség egyik irodájából botokkal felszerelt randalírozók elvitték a műholdas felszerelést.

Brian Hartman, az ABC News amerikai televízió tudósítója és csapata a kairói repülőtérről a városba tartott, amikor fegyveresek megállították, és azzal fenyegetőztek, hogy levágják a fejüket. Az amerikaiak csak annak köszönhetik életüket, hogy libanoni operatőrük odahívott egy helyi vént, akivel elsimította az ügyet.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője elítélte az újságírók "módszeres célba vételét", amelyet az amerikai külügyminisztérium a "megfélemlítést célzó összehangolt hadjáratnak" minősített.

A világ vezetői elítélik az újságírók elleni erőszakot

Több vezető külföldi politikus ítélte el csütörtökön az Egyiptomból tudósító újságírók elleni erőszakot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a sajtószabadságot garantáló nemzetközi normák megsértésének, így elfogadhatatlannak minősítette a munkájukat végző tudósítók elleni támadásokat és megfélemlítéseket. Hangsúlyozta, hogy Washington a leghatározottabban elítéli a békés tüntetők, emberjogi aktivisták, külföldi diplomaták és állampolgárok elleni erőszakot. Rámutatott, hogy az egyiptomi kormánynak és hadseregnek kötelessége megvédeni mindazokat, akiknek a biztonsága veszélyben forog, és bíróság elé kell állítania a támadókat.

Az amerikai diplomácia irányítója egyúttal felszólította a kairói kormányt, valamint az ellenzék, a civil társadalom és a politikai mozgalmak széles körben és hitelesen képviselő vezetőit, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat a békés és rendezett politikai átmenetről.

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön telefonon beszélt egyiptomi kollégájával, és sürgette, hogy indítsák el a politikai változásokat. Barack Obama amerikai elnök álláspontját közvetítve szorgalmazta, hogy Egyiptomban kezdjenek azonnal hiteles és az összes politikai erőt átfogó tárgyalásokat a demokratikus kormány felállításának érdekében. Egyúttal arra kérte Omar Szulejmán alelnököt, hogy az egyiptomi kormány vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak, biztosítsa, hogy a békés tüntetések ne vezessenek erőszakhoz, valamint az újságírók és emberjogi aktivisták végezhessék munkájukat.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője ugyancsak elfogadhatatlannak minősítette a média megfélemlítését célzó eseményeket, és az őrizetbe vett újságírók azonnali szabadon engedését követelte. Megismételte azt is, hogy az Egyesült Államok szerint Egyiptomban eljött az ideje a változásokhoz vezető politikai reformoknak.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén beszélt az egyiptomi alelnökkel csütörtök este. Ashton elfogadhatatlannak nevezte a békés kairói tüntetők halálához vezető erőszakot, valamint azonnali, határozott és konkrét intézkedéseket követelt a politikai hatalom rendezett átadásának érdekében. Felszólította Szulejmánt, hogy az egyiptomi hatóságok védjék meg a tüntetőket, és biztosítsák a gyülekezési jog szabadságának gyakorlását.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Christian Wulff német államfő egyetértett abban, hogy „teljességgel elfogadhatatlan és botrányos" a külföldi újságírók tevékenységének korlátozása. Berlinben tartott közös sajtótájékoztatójukon kifejtették, hogy a szólás-, a sajtó- és a gyülekezési szabadság tiszteletben tartása a demokratikus értékek kulcsfontosságú eleme. Azonnal véget kell vetni az újságírók és az emberjogi aktivisták megfélemlítésének és az ellenük irányuló támadásoknak – mondták.

William Hague brit külügyminiszter „elfogadhatatlannak és ijesztőnek" tartja az újságírók elleni támadásokat, valamint az internet és mobiltelefon-szolgáltatás korlátozását. Hague a tüntetések során előfordult erőszakos események teljes és átlátható kivizsgálását, emellett a hatalom rendezett átadását szorgalmazta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 aronay 2011. február 4. 14:47

Mi az, hogy nemzetközi újságíró? Ja, hogy külföldiek? Akkor miért nem így írjátok? :-)

Információ
X