nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszer fent, egyszer lent
Egy vallásos közlekedési eszköz

Páternoszterrel kevés helyen találkozunk, a világ több országában már be is tiltották építésüket. De tudjuk-e hogy két valláshoz is kötődik ez az eszköz?

nyest.hu | 2010. október 1.
|  

A páternoszter nem más, mint egy folyamatosan közlekedő lift: a kabinok folyamatosan jönnek-mennek, menet közben kell beszállni. A lifttel szemben legnagyobb hátránya, hogy lassabb. De mi köze van a vallásokhoz?

A páternoszter a katolicizmusnak köszönheti a nevét. A pater noster latinul nem más mint '(a mi) atyánk', azaz a közismert imádság kezdő szavai. A páternoszter fel-le járó fülkéi a rózsafüzér fel-le járó gyöngyszemeire emlékeztetnek. Bár az Üdvözlégy többször szerepel a rózsafüzér-imában, mint a Miatyánk, de az utóbbinak is kiemelt szerepe van: a nagy szemekre kell imádkozni.

A páternoszter igazi haszonélvezői azonban nem a katolikusok, hanem (kik lennének mások?) a zsidók, méghozzá az ortodoxok. A zsidó vallási hagyományok szerint sabbatkor és bizonyos ünnepeken tilos tüzet gyújtani. A modern korban a tűzgyújtás kategóriájába tartozik az elektromos és elektronikus eszközök működtetése is. Egy ortodox zsidó tehát ünnep idején nem használhat liftet. A páternosztert azonban nem kell működtetnie, folyamatosan jár, éppen ezért használata nem ütközik a vallási előírásokba ünnepnapokon sem. (A lifttel kapcsolatos probléma leküzdésére van egy másik módszer is, az úgynevezett sabbati lift (pontosabban hagyományos liftek sabbati működési módja): ilyenkor a lift folyamatosan jár, de megáll minden emeleten – vagy meghatározott emeleteken –, így az utasoknak nem kell a gombokhoz nyúlniuk. Izraelben törvényt fogadtak el, mely szerint minden középületbe kell építeni legalább egy olyan liftet, mely sabbati üzemmódban is üzemeltethető.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X