nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy vak ember választójogi reformért harcol

Elgondolta már, hogyan szavazna, ha vakon kellene azt megtennie? Egy ausztrál férfi a választási törvény reformjáért harcol.

nyest.hu | 2010. augusztus 4.
|  

Elgondolta már, hogyan szavazna, ha nem látóként kellene azt megtennie? Kézenfekvő lehetőség például, hogy valaki más húzza be az ikszet Ön helyett – igen ám, de ez esetben hogyan tudná megállapítani, hogy valóban arra voksoltak-e, akire szeretett volna? Az Esélyegyenlőségi Bíróságnál e gyakorlat ellen emelt kifogást egy ausztrál férfi, aki azt szeretné: vezessenek be olyan választási cédulákat, amiken Braille írással vannak feltüntetve az információk – számol be az ABC News.

Az ausztrál választási bizottság egyik tagja szerint az ügy valóban támogatást érdemelte, ám egy ilyen változtatás sok pénzbe kerül, emellett a választási törvényt is módosítani kellene. „Úgy tűnik, a fogyatékossághoz kapcsolódó ügyek mindig valahogy nehezen találnak támogatást” – summázza véleményét az 57 éves David Rankin, aki azonban nem adja fel a harcot.

Ausztráliában amúgy ez volt az első év, hogy a szövetségi választásokon a vak emberek telefonon adhatták le szavazatukat egy választási biztosnak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X