nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Braille-bibliákat kaptak a vakok

Megnyílt az Ügyes kezek, valamint az Ismert arcok, híres maszkok című kiállítás pénteken a Vakok Állami Intézetében Budapesten a Fehér bot napján, ebből az alkalomból Braille-bibliákat is adományoztak az intézménynek.

MTI | 2010. október 16.
|  

Olyan ismert emberek arcmását mutatja be az Ismert arcok, híres maszkok című tárlat, akik meghatározó szerepet töltenek be a társadalomban - fogalmazott Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége a kiállítás megnyitójával egybekötött Fehér bot hete megnyitó rendezvényén pénteken Budapesten. Véleménye szerint a tolerancia, a humánum nem veszett ki az emberekből, egyre többen figyelnek arra, hogy a fogyatékkal élők boldogabban éljenek. A rendhagyó tapintható és beszélő kiállítás közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudományos szakemberek képmását és hangüzenetét mutatja be.

Évente hazánkban 4-6 ezer ember vakul meg. A látás elvesztése után, - amikor az orvostudomány már nem tud mit tenni – kezdődik a Vakok Intézetének a munkája, a rehabilitáció, hogy minél hamarabb a lehető legteljesebb életet élhessenek azok az emberek, akik a szolgálataikat igénybe veszik – közölte Szabóné Berta Irén, az intézmény igazgatója. A fehér bot-hetek rendezvénysorozat egyik célja felhívni a figyelmet a látássérült emberek helyzetére, megszólítani a közéletet, hogy élnek olyan emberek köztünk, akiknek speciális segítségre van szükségük, ezen túl színessé kell tenni az itt élők napjait. Az elmúlt 3-4 év alatt már több hetesre nőtt a rendezvény. Eredményeik között említette egyebek mellett azt, hogy sikerült átadniuk a kerületben lévő, Magyarországon egyedülálló, a látássérült emberek számára biztosított speciális védett bérlakást.

Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-ét a vakok világnapjává - emlékeztetett Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, hozzátéve: ez a nap alkalmat teremt arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére. Ahhoz, hogy a látásukat veszített emberek alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez, szükségük van a szűkebb és a tágabb környezetük támogatására is - hangsúlyozta.

Az eseményen kihirdették az Együtt élünk című fotó- és rajzpályázat eredményeit, majd Magyarné Balogh Erzsébet, a Református Missziói Központ lelkész-igazgatója Braille Bibliákat adott át az intézmény igazgatójának.

A szintén pénteken nyílt Ügyes kezek című tárlat ízelítőt ad a Vakok Állami Intézete szolgáltatásait igénybe vevő látássérült emberek által készített kézműves alkotásokból, az érdeklődők a többi között szőnyegeket, gyertyákat és kézimunkákat láthatnak. Az október 29-ig tartó Fehér bot hete című rendezvénysorozaton a többi között sportnap, retró diszkó, egészségnap, segédeszköz bemutató és hangverseny szórakoztatja a közönséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X