nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egy négyéves kislány, aki 13 nyelv ábécéjét ismeri

Egy négyéves indiai kislány nemcsak hogy egyszerre két kézzel tud írni, de mindezt 13 nyelv különböző ábécéjével tudja megtenni.

nyest.hu | 2010. szeptember 9.
|  

A legtöbb gyereknek még hatévesen az általános iskolában sem túl könnyű megtanulni írni, de egy indiai kislány már négyévesen 13 nyelv ábécéjét ismeri. M. Shalini ráadásul mindkét kezével egyszerre tudja mindezt megtenni – írja a Deccan Herald jelentése.

A négyéves indiai M Shalini
A négyéves indiai M Shalini
(Forrás: (Deccan Herald))

Európával ellentétben, ahol nyelvektől függetlenül alapvetően egy ábécé, a latin ábécé dominál, Indiában szinte minden nagyobb nyelvnek saját ábécéje van. Az indiai rúpia bankjegyein például 17 nyelv írása szerepel, köztük az angol is.

A Karnátaka állam Májszor (Mysore) városában élő négyéves már kétévesen elkezdett betűket írni. Három hónappal ezelőtt még csak négy nyelv ábécéjét ismerte, de nagyon gyorsan tanul. Az urdu nyelv arab íráson alapuló betűinek elsajátításához például már hét óra gyakorlás elég volt neki. A kislány egyben teljesen kétkezes, egy irányba és tükrözve is tud egyszerre írni és rajzolni is, azonos és különböző ábrákat is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X