nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Egyszerre azeri és iráni
Egy kisebbség, amelyik nem bánja a nyelvi elnyomást

Irán lakosságának egy negyedét teszik ki az azeriek. Szinte semmilyen nyelvi joguk sincs, látszólag ezt mégse bánják.

Péli Péter | 2010. július 22.
|  

A hírekben oly gyakran szereplő Irán közel sem olyan egységes, mint azt a politikusaik megnyilvánulásaiból gondolhatnánk. Az országot sokféle nemzet lakja, a perzsák maguk csak a lakosság felét alkotják, a legnagyobb kisebbség az azeriek, ők majdnem fele ennyien vannak. De élnek még Iránban kurdok, beludzsok, arabok és türkmének is, hogy csak a nagyobb népeket említsük.

Tebriz, az iráni azerik kulturális központja
Tebriz, az iráni azerik kulturális központja
(Forrás: wikimedia commons / Salamti1)

A különböző etnikumoknak általában saját nyelvük is van, de az ország nemzetiségi és nyelvi megosztottsága ellenére csak a perzsa a hivatalos nyelv. A Szabad Európa Rádió egy új riportja szerint a perzsa nyelv dominanciáját szinte egyáltalán nem érzik hátrányosnak Irán legnagyobb kisebbségének tagjai, az azerik.

A Szabad Európa Rádió cikkének írója 80 azerivel beszélgetett el, voltak köztük bazári árusok, diákok, háziasszonyok, ügyvédek, ápolók és kétkezi munkások is. A 80 megkérdezett azeri közül azonban mindössze öt jelezte, hogy szeretnék, ha lenne azeri nyelvű oktatás az országban.

A perzsa nyelv egy indoiráni nyelv, távoli rokona az Európában beszélt indoeurópai nyelveknek – mint az orosz, német, angol vagy francia –; az azeri nyelv azonban perzsától nagyon különböző és egy a törökkel rokon nyelv. Az azeri anyanyelvűek mindenféleképpen nyelvi hátrányban vannak perzsa anyanyelvű polgártársaikkal szemben, már az oktatás legelejétől fogva, ami későbbi munkavállalásukra is szükségszerűen kihat.

Több okra vezethető vissza, hogy az azerieket nem zavarja nyelvük hátrányos helyzete. Vallásuk például megegyezik a többségi síiták vallásával, ami már önmagában is nagy összetartó erőt képvisel, és egységet képez az azeriek és a perzsák között a muszlim világ szunnita többségével szemben. Ugyanebből az okból kifolyólag az iráni azeriek már évszázadok óta szerves részét alkotják az egymást követő perzsa birodalmaknak.

Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hoszajni Hámenei ajatollah is azeri
Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hoszajni Hámenei ajatollah is azeri
(Forrás: wikimedia commons / بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس)

Esetleges nyelvi hátrányuk ellenére a legmagasabb politikai posztokig is eljuthatnak az azeriek. Irán jelenlegi legfelsőbb vezetője, Ali Hoszajni Hámenei ajatollah is azeri származású, csakúgy, mint a parlamenti ellenzék vezetője Mir Hosszein Muszavi. Ez valószínűleg nagyban hozzájárul, hogy a nyelvi megkülönböztetés ellenére az azeriek mégsem érzik magukat másodrendű állampolgároknak.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X