nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelv és Tudomány
Nyálas történet

Egy csók, és még sok más, többek közt egy heveny vírusos fertőzés. Ezt nevezik köznyelven „csókbetegségnek”, de becézik egyszerűen „monónak”, és emlegetik mirigylázként is. Orvosi neve: mononukleózis.

MTI | 2012. május 19.
|  

Többnyire tinédzsereket érint ez a fertőző betegség, amelyet még a 19. század végén Filatov és Pfeiffer írt le, majd 1968-ban véletlenül derült ki miután egy kutató munka közben megfertőződött a vírussal, hogy az Epstein-Barr vírus (EBV) tehető felelőssé érte.

Egy gyakori és általában enyhe lefolyású fertőzésről van szó mondja Székely Éva, a Szent László Kórház főorvosa. A herpesz víruscsaládba tartozó vírus okozza, a világon mindenhol előfordul, meglehetősen nagy számban. Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, a kevésbé fejlett országokban pedig a gyerekeknek szinte 100 százaléka átesik a fertőzésen, csaknem tünetmentesen. Előfordulását tekintve 15–24 év az életkori csúcs.


Nyállal fertőz leginkább

Hogy mi köze a csókhoz? Nyállal fertőz leginkább, bár betegség idején vérrel is, és transzplantált szervvel is átvihető abba, aki a szervet kapja. Valójában nem lehet védekezni ellene, és bár enyhe lefolyású a legtöbb esetben, a fertőző osztályon mégis gyakran kezelnek mononukleózissal beteget. Ennek legfőbb oka, hogy a háziorvosok olykor nem tudják megkülönböztetni más vírusos megbetegedéstől, és a biztonság kedvéért inkább beutalják a gyanús tünetekkel bíró betegeket.

A doktornő szerint jellegzetes tünetegyüttessel jár a fertőzés. Magas láz, étvágytalanság, fáradékonyság, nyirokcsomó-duzzanat, néha sárgaság hívja fel rá a figyelmet.

Normális esetben spontán gyógyul hangsúlyozza Székely Éva. Bár nincs specifikus terápiája, 2-3 hét alatt tünetmentessé válik a fertőzött, ha szükséges tüneti kezelésként lázcsillapítót és fájdalomcsillapítót kap. Gondoskodni kell az ágynyugalomról és a megfelelő folyadékpótlásról is. Csak a jólhidratált beteg szervezete képes szövődmények nélkül legyőzni a vírusfertőzést.

Nem árt az óvatosság 

Annak ellenére, hogy a szakemberek enyhe lefolyásúnak tartják a mononukleózist, nem árt az óvatosság. Igaz, senkire nincs ráírva, hogy fertőz, és akiben egyszer már megjelent ez a vírus,szunnyadó állapotban meg is marad a szervezetében, vagyis őt magát nem fertőzi, de a nyála fertőz másokat. Semmiképpen nem tanácsos mások poharából inni, másnak a cigarettájába beleszippantani, és az általános higiéné betartása mindenképpen javasolt.

Ritkán ugyan, de mint minden fertőzésnek, ennek is lehetnek szövődményei, ilyen például a szívizomgyulladás vagy különféle központi idegrendszeri zavar. A jelenleg forgalomban lévő vírusellenes készítmények hatástalanok a fertőzésre. Szteroid tartalmú gyógyszert csak igen indokolt esetben adnak az orvosok, főként a légzőnyálkahártya súlyos duzzanata esetén.

Mivel egyszerű fizikális vizsgálat során nem mindig derül ki, hogy erről a fertőzésről van szó, legbiztosabb gyanú esetén a laborvizsgálat, hiszen a véráramban felszaporodott fehérvérsejtek mutatják ki legmegbízhatóbban, hogy mononukleózisról van szó. Vagyis ajobb félni, mint megijedni népi bölcsesség ebben az esetben is megszívlelendő jó tanács.

Ön hogyan értelmezi?

A cikk szerint „Az emberek 90 százalékát fertőzi meg tíz éves korig, [...]. Előfordulását tekintve 15–24 év az életkori csúcs.” Mikor esnek át a legtöbben a betegségen?

(A szerk.)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X