nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Karamella és káromkodás
Egy 17 éves küldetése: leszoktatni a politikusokat a káromkodásról

Egy amerikai kamasz, McKay Hatch akcióba lépett az alelnök elhíresült beszólása után. Úgy gondolja, az általa javasolt módszerrel leszoktathatja az államférfiakat a csúnya beszédről, ami „sok amerikai fülét sérti”.

nyest.hu | 2010. április 1.
|  

„Ez egy kurva nagy dolog” – suttogta Joe Biden alelnök az Egyesült Államok elnökének fülébe nemrég, miután Obama aláírta a sokat vitatott, mérföldkőnek számító egészségügyi törvényt. Csakhogy a mikrofon véletlenül bekapcsolva maradt, így a káromkodásról szóló hír pillanatok alatt bejárta a világsajtót.

Barack Obama az egészségügyi reform aláírásakor (Washington, 2010. március 23.) Háttérben: Joe Biden alelnök.
Barack Obama az egészségügyi reform aláírásakor (Washington, 2010. március 23.) Háttérben: Joe Biden alelnök.
(Forrás: Michael Reynolds/MTI)

Az esetet sokan elnéző mosollyal fogadták, sőt még pólók is forgalomba kerültek az ominózus „This is a fucking big deal” felirattal. Mások azonban igencsak rosszallják a „csúnya beszéd” elharapózását. Közéjük tartozik McKay Hatch 17 éves diák is, aki nem volt rest felvenni a kesztyűt az általa helytelenített szokás ellen. „Nagyon csalódott voltam, hogy az Egyesült Államok alelnöke képes volt ilyesmit mondani” – nyilatkozta a kaliforniai tizenéves a CBS Newsnak.

McKay küldetésének tekinti, hogy megtisztítsa az amerikaiak nyelvét a káromkodástól. A fiatalember már írt erről dalokat, nyomtatott plakátokat, és kiadott egy könyvet is. Most pedig „szitokbögrét” küldött Biden alelnöknek – hogy az minden csúnya szóért beletehessen büntetésül egy kis aprópénzt. És nem is csak egy negyeddollárost – reménykedik McKay – hanem „legalább egy százast”.

McKynek már van tapasztalata a politikusokra való nyomásgyakorlásban. Küldött már szitokbögréket Kalifornia állam törvényhozóinak is, kérvényezvén, hogy nyilvánítsanak egy hetet a naptárban „Káromkodásmentes Hétté.” S a reakció: „Tudom, hogy távolról sem vagyunk tökéletesek. Én már 5 dollárt bele is raktam a bögrémbe” – vallotta be Anthony Portantino képviselő. És csodák csodája, az akció hatott: egyetlen csúnya szó nélkül fogadta el az indítványt a kaliforniai állami szenátus.

Több más amerikai államban egyébként büntetik a káromkodást. Missisipiben 100 dollár a bírság, míg Virginiában nem kevesebb mint 250 dollárt kell fizetniük azoknak, akik nem tudnak lakatot tenni a szájukra. Dél-Karolinában pedig akár 5 ezer dollárt is le kell számolnia annak, aki elköveti a nyilvános helyen való szitkozódás bűntettét.

Biden alelnöknek ugyan nem kell büntetést fizetnie, de McKay az amerikai fiatalság nevében elvárná, hogy a politikus bocsánatot kérjen. „A szavaknak nagy ereje van, és ez mindenképpen egy olyan szó volt, ami sokakat sértett” – véli az erkölcsös tizenéves.

S mielőtt Biden még egy félresikerült megjegyzést suttogna az elnök fülébe, talán megfogadhatná az egyik kaliforniai képviselő tanácsát, aki – ha káromkodni támad kedve – keres inkább egy ártatlan szót a kevésbé ártatlan helyettesítésére. „Azt hiszem, a karamella például kiváló szó” – mondja Portantino.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X