nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diszlexiás lányok kerestetnek!

Szeretne részt venni egy izgalmas pszicholingvisztikai kísérletben? Ha diagnosztizálták Önt diszlexiásként, a részvételnek semmi akadálya!

nyest.hu | 2013. július 19.
|  

A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének felhívását közöljük. Olyan lányok, nők jelentkezését várják egy kísérletben való részvételhez, akiket általános iskolás korukban diszlexiásként diagnosztizáltak olvasási és/vagy helyesírási nehézségeik miatt.

Tisztelt Résztvevő!

A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében zajló vizsgálatsorozathoz kérjük a segítségét. Kutatócsoportunk több mint 10 éve foglalkozik a nyelvi fejlődés, kiemelten az olvasás kutatásával. Jelen vizsgálattal a szófelismerési nehézségek idegrendszeri hátterét kívánjuk megismerni.

Diszlexiás lányok kerestetnek!

A részvétel feltétele       

Olyan nagykorú, érettségizett lányok/fiatalasszonyok jelentkezését várjuk, akiket általános iskolás korukban diszlexiásként diagnosztizáltak olvasási és/vagy helyesírási nehézségeik miatt.

A vizsgálat menete          

A vizsgálat kutatócsoportunk EEG-mérésekre fenntartott laborjában, teljes egészében számítógépen zajlik, képzett asszisztens közreműködésével. A vizsgálat során a résztvevőknek gombnyomással kell válaszolniuk a képernyőn megjelenő betűsorokra és számsorokra. Eközben – egy úszósapkára hasonlító – úgynevezett elektródasapkával mérjük a feladat ingerei által kiváltott agyi elektromos aktivitást; a mérés természetesen semmiféle kellemetlenséggel vagy fájdalommal nem jár. Az EEG-vizsgálat után rövid számítógépes feladatok következnek, amelyekben hangosan vagy némán kell olvasni. A teljes vizsgálat 3-3,5 óra hosszúságú (beleértve az elektródasapka fel- és levételét, valamint a feladatok közötti szüneteket).

Titoktartás             

A résztvevők a vizsgálat elején egy kódot kapnak – az eredményeket és a nevet külön tartjuk számon. Mivel a kódok mögött álló pontos személyes adatok csak a mi laboratóriumunkban találhatók meg,  az eredményekhez kutatócsoportunk meghatározott tagjain kívül senki sem férhet hozzá.

Eredmények és visszajelzés

Az olvasási feladatok eredményéről azonnali visszajelzést és magyarázatot adunk. Az EEG-vizsgálat adatainak feldolgozása nem azonnal történik, és eredménye csak szakemberek számára értelmezhető, így a vizsgálat azon részéről csak általános tájékoztatás adunk.

Díjazás

A vizsgálatban való részvételt 3000 forinttal honoráljuk.

További felvilágosításért a következő személyekhez fordulhat:

  • Tóth Dénes (kutatásvezető) – tel.: 06-1-3542290
  • Baliga Gabriella (kutatási asszisztens) – tel.: 06-1-3542290

Segítségüket előre is köszönöm,

Dr. Honbolygó Ferenc

megb. csoportvezető, tudományos munkatárs

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Molnár Cecília 2013. július 22. 10:17

Ezt a megadott elérhetőségeken kellene megkérdezni.

1 Szalakóta 2013. július 19. 20:22

Azok is jelentkezhetnek, akik megkésett beszédfejlődésűek voltak, és előzetesen korrigálták a diszlexiájukat?

Információ
X