nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Diploma mint rabszolgaság?

7,5 ezer font (2,4 millió Ft) lesz az éves tandíj a brit egyetemeken. A diákok szerint így bénító adósságteherrel kezdik pályafutásukat.

Edupress | 2011. október 25.
|  

Meghátráltak a brit egyetemek, mégsem lesz kilencezer fontos, azaz hárommillió forintos az éves tandíj – írja a The Telegraph. Helyett némileg kevesebb, 7,5 ezer fontot, azaz 2 millió 400 ezer forintot kell majd kifizetni két szemeszterért. A brit diákok az Egyesült Államokba menekülnek a tandíjak elől – adta hírül az eduline.hu.

Nemrég döntött a kormány úgy, hogy az évi egymillió forint körüli tandíjat a háromszorosára emeli. Az oktatási minisztérium bejelentette, hogy több támogatott férőhelyet kapnak azok az intézmények, amelyek nem kérik el a teljes összeget a hallgatóktól. A kormánytagok aggódnak, hogy a diákok túl sok diákhitelt vesznek majd fel a magas tandíj miatt, melyet nem fognak tudni visszafizetni, ezért döntöttek a kicsivel kevesebb tandíj mellett.

Tavaly decemberben a végszavazást és az azt megelőző parlamenti vitát tiltakozó diáktüntetések kísérték, Londonban a parlament épületénél húszezres tüntető tömeg csapott össze a rendőrökkel az indítvány elfogadása miatt. Egész napos, békés tüntetés kísérte a parlamenti vitát, délutánra azonban rosszabb lett a helyzet: a diákok megpróbálták áttörni a parlament épülete köré vont rendőrkordont. A tüntetés folytatódott este is, a szavazás eredményét meghallva a tiltakozó diákok „szégyelljétek magatokat” kiáltásokkal adtak hangot indulataiknak. Később átérve a Regent Streetre az ott elhaladó Károly walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő autóját is megtámadták. Az este folyamán nyolc rendőr sérült meg, és hét tüntetőt vettek őrizetbe.

A brit fiataloknak egyetemi tandíjukat nem a tanulmányaik alatt kell fizetniük, hanem csak akkor, amikor már diplomásként álláshoz jutottak, éves jövedelmük pedig eléri a brit kezdő alkalmazotti átlagfizetésnek megfelelő 21 ezer fontot. Azonban a tüntetéseket szervező brit országos diákszövetség szerint, ha az egyetemek élnek a lehetőséggel, akkor a frissdiplomások több tízezer font adósságteherrel kezdik majd meg pályafutásukat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2011. október 25. 22:45

Elárulom: a brit minimálbér durván 12,5 ezer font/év. (6,08 font/óra.)

Értsd: a legtöbb pályakezdő évekig közelében se lesz a 21 ezer fontos fizetésnek, ha meg igen, akkor játszi könnyedséggel visszafizetheti a tandíjat. Mármint visszafizethetné -- csak épp ehhez azon a felfogáson kéne változtatni, hogy 3 évig (ennyi idő egy brit „egyetem") nem csinálok semmit, aztán tele p...ával beleülök a meleg máléba és ismét nem csinálok semmit, csak fölveszem a zsíros fizetést. Na, ez nem tetszik a sok semmiházinak. A dolgozó ember viszont dolgozik.

Információ
X