nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Díjat alapított az oktatási államtitkárság

Azok kapják, akik a művészet, a sport és a tudomány területén nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érnek el.

MTI | 2013. május 11.
|  

Talentum-díjat alapított az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési oktatási államtitkársága és háttérintézménye, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) – jelentette be Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár pénteken Budapesten sajtótájékoztatón. A díjat – egy egyedi készítésű képzőművészeti alkotást – minden évben olyan fiatal tehetségek kaphatják meg, akik a nemzeti tehetség programban részt vesznek, és tagjai valamelyik tehetségpontnak. A tehetségpontokat európai uniós támogatással hozták létre országszerte azzal a céllal, hogy számba vegyék az egyes szakterületeken a tehetséges tanulókat.

Az államtitkár elmondta, a nemzeti tehetségprogram a külhoni magyarságra is kiterjed, s ennek keretében támogatják, hogy a fiatalok tehetséggondozó táborokba mehessenek és versenyfelkészítéseken vehessenek részt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a programot az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásával is lehet támogatni.

Kaposi József, az OFI főigazgatója arról beszélt, a tanulmányi versenyek biztosítják a tehetség-utánpótlást, a nemzeti tehetség program pedig megteremti a lehetőséget, hogy lehessen pályázni különböző versenyek megrendezésére. Tavaly 1,2 milliárd forintot tudtak erre szánni, idén ez az összeg mintegy 1,4 milliárd lesz – jegyezte meg. Közölte, a Talentum-díjat elnyerőket az OFI tehetséges diákokat tartalmazó bázisából választja majd ki egy öttagú testület, amelyben Hoffmann Rózsa, Trokán Nóra színművész, Benedek Tibor, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Horváth Gyula, a Masat-1 (Magyarország első műholdja) projektmenedzsere és ő maga foglal helyet. Kitért arra, hogy a díjat három kategóriában adják át: a művészet, a sport és a tudomány területén, és azok kapják, akik nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érnek el. Emlékeztetett arra is, hogy az európai tehetségnapot magyar kezdeményezésre fogadták el.

Trokán Nóra elmondta, hogy egy színészstúdiónak köszönhette pályaválasztását, miután pedig felvették a Színművészeti Egyetemre, tanáraik nagy odafigyeléssel foglalkoztak azzal a 12 hallgatóval, akit évfolyamukra felvettek. Benedek Tibor annak a véleményének adott hangot, hogy a tehetség mellé elengedhetetlen a kitartás és a szorgalom. Megemlítette, hogy amikor 2000-ben Sydneyben olimpiát nyertek, az 1500-as igazolt versenyzői létszám hirtelen 8000-re nőtt Magyarországon, amiből látszik, hogy az ifjúságnak szüksége van példaképekre. Horváth Gyula azt mondta: kutatásaik hallgatói kezdeményezésre indultak, az egyetem pedig biztosította ehhez a szakmai hátteret. Az eredményeken felbuzdulva már a Masat-2 építését kezdik előkészíteni – tette hozzá.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X