nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digikrimi, a többplatformú olvasmány

A „CSI: A helyszínelők” című sorozat atyja megjelentetett egy krimit, amely három felületen – papíron, online és filmként – olvasható.

nyest.hu | 2009. szeptember 7.
|  

Anthony Zuiker tudhat valamit. Nemcsak, hogy megírt egy immár kilenc évadot megért, matuzsálemnek számító sorozatot, a CSI: A helyszínelőket, de most egy új krimiműfajjal is előrukkolt. A könyv címe Level 26 (26-os szint). A The Independent beszámolója szerint az úriembernek a forgatókönyvírók 2007-2008-as, három hónapig tartó sztrájkja során pattant ki a fejéből az ötlet.

Az újítás lényege, hogy a krimi ugyan könyv alakban jelenik meg, de az olvasónak 20 oldalanként be kell jelentkeznie egy weboldalra, ahol meg kell néznie egy, a történethez kapcsolódó filmklipet. A könyv maga 60 oldalas, és nem Zuiker, hanem Duane Swierczynski írta. A szerzőpáros szerint a krimi hagyományos módon, „cybersegítség” nélkül is elolvasható és élvezhető.

Zuiker szerint az emberek figyelmét egyre nehezebb lekötni, mivel a technológiai újítások és a felgyorsult életvitel miatt egyre több mindenre figyelnek oda, és mindenre egyre kevesebb idő jut.

„5–10 éven belül minden tévéműsornak lesz saját weboldala vagy mikroblog-oldala, amelyek célja, hogy folytassa az egyórás műsor által elkezdett folyamatokat, és még több nézőt szerezzen a napi 24 órájában. Az azonban, hogy csak tévét nézzünk hetente egyszer, egy adott órában… ennek a jövőben nem lesz létjogosultsága” – mondta az amerikaiak médiafogyasztásával kapcsolatban.

A Level 26 szeptember 8-án kerül a boltokba, és valószínűleg éreztetni fogja a hatását a könyvpiacon. A szerző szerint a digiregények ugyan sosem fogják leváltani a hagyományos, papíralapú könyveket, az iparág azonban ráncfelvarrásra szorul. „Hozzám hasonló tartalomkészítőkre van szükségük, akik egyszer csak megjelennek, és azt mondják: próbáljuk meg máshogy!”

A könyv a tervek szerint nem csupán multiplatform olvasmány, de közösséget is kovácsol az olvasókból: a sztorit követők együtt töprenghetnek és vitázhatnak a történeten.

Címkék: Kultúra, Műfaj
Információ
X