nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dél-Afrika Hollandiának szurkol

A Dél-afrikai Köztársaság lakóinak jó része Hollandiának fog szurkolni a vébé döntőjében, mert anyanyelvük a holland nyelv leszármazottja, és így azzal kölcsönösen érthető.

nyest.hu | 2010. július 10.
|  

A Dél-afrikai Köztársaság futball válogatottja ugyan hamar kiesett a vébén, a dél-afrikaiaknak mégis maradt kinek szurkolni még a döntőben is – írja az Associated Press. Az ország lakosai közül ugyanis sokaknak az afrikaans az anyanyelve, ami a holland telepesek nyelvből alakult ki egykor.

A két nyelv több mint egy évszázadon át külön fejlődött, ám különbségeik ellenére máig kölcsönösen érthetőek. Az afrikaanst nem csak fehérek beszélik Dél-Afrikában, hanem sok más lakos is, főleg az ország dél-nyugati részén, Fokvárosban és környékén.

Az afrikaans a fehér lakosok 60 százalékának az anyanyelve, de becslések szerint összességében akár 15-23 millióan is beszélhetik. Ma ugyan már 11 hivatalos nyelve van az országnak, de az afrikaans már az ország 1910-es megalakulása óta hivatalso nyelv volt az angollal együtt. Dél-afrika afrikaans beszélői tehát közeli nyelvrokonaiknak, a holland válogatottnak szurkolhatnak a johannesburgi döntőben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X