nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Csodálatos vadállatok

Kis páncélos egér, véznaujjú maki, gerenuk, dugong és maláj repülőmaki: nekünk ezek az állatok tetszettek legjobban a Bored Panda ismeretlen állatokat bemutató gyűjteményéből.

nyest.hu | 2014. január 11.
|  

Örökzöld cikktéma olyan állatokat keresgélni, amelyek furcsán néznek ki, és amelyeket mi, közép-európaiak valószínűleg még soha sem láttunk, és még a létezésükről sincs tudomásunk. A Bored Panda most 22 ilyen állatot választott ki – mi pedig ezek közül mutatjuk meg az 5 kedvencünket.

1. Kis páncélos egér (Chlamyphorus truncatus)

Kis páncélos egér
Kis páncélos egér
(Forrás: Wikimedia Commons / cliff1066™ / CC BY 3 0)

A kis páncélos egér kizárólag Argentína középső részén, száraz, füves pusztákon, homokos területeken él. Éjszakai állat: csak éjszaka jön ki a felszínre; életének nagy részét a föld alatti járataiban tölti. Hangyákkal valamint azok lárváival táplálkozik. Az övesállatok (tatuk) a kis páncélos egér a legkisebb méretű. Páncélja világos piros vagy rózsaszín, a hasi része sárgás vagy piszkosfehér. A képen is jól látható, hogy a mellső lábain nagy karmok vannak – amikor ásnak, úgy tűnik, mintha úsznának a homokban.

2. Véznaujjú maki (Daubentonia madagascariensis)

Véznaujjú maki
Véznaujjú maki
(Forrás: news.nationalgeographic.com)

A véznaujjú maki – madagaszkári nyelven aje-aje – egy ritka, kizárólag Madagaszkáron élő makifaj. Kiálló metszőfogai miatt sokáig rágcsálónak tekintették. Az ember a kihalás szélére juttatta ezt a fajt. Az mentette meg az évszázadokkal ezelőtti kihalástól, hogy a bennszülöttek hiedelme szerint aki megöl egy aje-ajét, az egy éven belül maga is meghal.

3. Gerenuk vagy zsiráfnyakú gazella (Litocranius walleri)

Zsiráfnyakú gazella
Zsiráfnyakú gazella
(Forrás: Wikimedia Commons / frederic.salein / CC BY-SA 2 0)

A zsiráfnyakú gazella vagy gerenuk párosujjú patás; az antilop rendszertani rokona. A gerenuk elnevezés a szomáli nyelvből származik, ’hosszú nyakú antilop’-ot jelent. Kelet-Afrika északi részén fordul elő, záraz és félszáraz bozótosokban, tövises bokrokkal benőtt területeken – legfeljebb 1200 méteres tengerszint feletti magasságig. A gerenukok – a képen is látható – kecses állatok: vékony és hosszú nyakuk van, a lábaik is karcsúak. Testhosszuk körülbelül 140–160 centiméter, amihez 25–30 centiméteres farok tartozik. Magasságuk 90–105 cm, testsúlyuk 30–50 kg. A bikák is nagyobbak a nőstényeknél.

4. Dugong (Dugong dugon)

Dugong
Dugong
(Forrás: Wikimedia Commons / Julien Willem / GNU-FDL 1 2)

A dugong emlős állat; a tengeritehenek rendjébe tartozik. Kelet-Afrika, Ázsia, Ausztrália és Új-Guinea trópusi partvidékének vizeiben él; példányszáma erősen lecsökkent az utóbbi időben. Hatalmas állat: hossza 1–4 méter, testtömege 230–900 kg. Testének alakja a bálnákéhoz hasonló; a fejét leszámítva túlnyomórészt szőrtelen. A dugongnak nincs fülkagylója. A hím dugongnak két nagy metszőfoga (agyara) van, ami kilóg a szájából. A mellső végtagjai kerekek, evezőszerűek, de nem evezésre használja őket, hanem ezeknek segítségével ássa ki a gyökereket. Vízszintes irányban lapított farkának föl-le mozgatásával úszik a vízben.

5. Maláj repülőmaki (Galeopterus variegatus)

Maláj repülőmaki
Maláj repülőmaki
(Forrás: boredpanda.com)

A maláj repülőmaki Délkelet-Ázsia országaiban fordul elő – Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam dzsungeleiben. A képen nem látszik, de lábai között bőrhártya van, aminek segítségévek valóban sikló repülést végez. Szőre barnás, vöröses szürke. A maláj repülőmaki éjjel aktív. Elsősorban virágokkal, hajtásokkal, falevelekkel, gyümölcsökkel és nektárral táplálkozik.

Forrás, további csodálatos vadállatok

22 Strange Animals You Probably Didn’t Know Exist

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Buxoro 2014. január 15. 01:17

"az antilop rendszertani rokona" - ennek semmi értelme.

1. "Az antilop" nem rendszertani kategória (pláne nem faj), hanem egy eredetileg hasonlósági alapon kiosztott és közhasználatban megmaradt generikus elnevezés. Olyan, mint a hal vagy a sas - meglehetősen távoli rokonságban lévő fajokra is használatos. Erről van is cikk a huwikin (hu.wikipedia.org/wiki/Antilop ), itt látható, hogy antilopok több alcsalád képviselői között is megtalálhatóak.

Amúgy "a gazella" is hasonló név, bár jóval kevesebb fajra használatos, és a gazella és gazella között max. nemnyi különbség lehet az antilopformák alnemén belül, tehát gazella és gazella rendszertani értelemben mindenképp közelebb áll, mint antilop és antilop. Ezzel együtt a gazella = kis antilop, nem rendszertani kategória.

2. Minden élőlény minden másik élőlénynek "rendszertani rokona".

Ha teljes taxonómiai pontosság nem is várható, ha javasolhatom, jó lenne átfogalmazni ezt a mondatot (pl. "az antilopok/gazellák közé tartozik").

1 Roland2 2014. január 12. 12:05

Vhol olvastam, hogy A függetlenség napjában szereplő földönkívüliek tervezésénél a véznaujjú maki külsejét használták részben fel cdn.screenrant.com/wp-content/uploads/independence-day-2-alien-mytho basementrejects.com/wp-content/uploads/2013/07/independence-day-alie

Információ
X