nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Családnevek keveredése

Fiatal pároknál egyre kevésbé automatikus, hogy a lány fölveszi a férje nevét. Kanadában például egyre gyakoribb a két családnév összekeverése.

nyest.hu | 2013. október 25.
|  

A történet odáig klasszikus, hogy egy fiú megismerkedik egy lánnyal, egymásba szeretnek, összeházasodnak, és gyerekük lesz. Innentől azonban – legalábbis ami a kanadai párokat illeti – új fordulatot vesz a történet. Ugyanis a hagyományos névadás helyett mind többször új családnevet választanak maguknak, például a saját családneveikből kevertet – számol be a CBC News a kanadai névválasztási szokásokról két fiatal párral készített interjú alapján.

Az egyik pár arról számolt be, hogy a döntés korántsem volt egyértelmű: próbálkoztak, hogy kettős nevet alkossanak-e vagy esetleg fölvegye egyikük a másik családnevét. Amikor azonban olvastak egy beszámolót arról, hogy egy pár kevert nevet vett föl, elhatározták, hogy kipróbálják az ötletet. Meghívták a barátaikat vacsorára és őket kérték meg, hogy ötleteljenek, hogyan lehetne összeilleszteni családneveiket. Végül így lett Maureen Harilyw és Tim Van Overbeek Tim és Maureen Van Overliw.

És nem ők az egyedüliek, akik ezt a megoldást választották. Byron és Susan Fitzky született Byron Fitzpatrick és Susan Sawatzky hasonlóan jártak el, amikor összekötötték az életüket. „Mindkettőnk neve elég hosszú, így szó sem lehetett arról, hogy kötőjellel összekössük őket – semmilyen űrlapot nem tudtunk volna kitölteni, mert nem fért volna ki a nevünk...” – viccel Byron. Végül nagyon elégedettek voltak a keveréssel, amelyben egyébként benne van a Fitz- előtag, amely utal Byron ír származására, és benne van a -zky végződés is, amely pedig mutatja Susan német mennonita felmenőit.

A fiatalok ugyan általában nagyon örülnek egy ilyen új, közös név létrehozásának, a szüleik azonban annál kevésbé. A fiúk szülei sokszor nehezményezik, hogy a családnév nem él tovább, főleg, ha a családban a többi gyermek lány és azok fölveszik a férjeik nevét. A szülők azonban, még ha nem is értenek egyet a névválasztással, kénytelenek elfogadni gyerekeik döntését a nevüket illetően.

Az egyesített családnév mellett a párok tagjai a hivatalos dokumentumokon azért megtartották eredeti családneveiket is. A fiatalok pedig már úgy nyilatkoznak, hogy ők a saját gyerekeiket arra fogják majd biztatni, hogy kreatívan éljenek a neveik adta lehetőségekkel.

Forrás

Blended families, blended names

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 gorilla 2013. október 25. 22:18

"Az egyesített családnév mellett a párok tagjai a hivatalos dokumentumokon azért megtartották eredeti családneveiket is"

Szóval becenevekről beszélünk. Óriási hír.

Információ
X