nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Civilek írnak dalt a Vatikánnak

...csakhogy ezúttal nem a feltétlen tisztelet hangján szól a dal: az interneten terjedő és megtoldható szöveg az egyháznak megfogalmazott kritika.

MTI | 2010. május 28.
|  

A „világ leghosszabb tiltakozó dalával” próbálja a katolikus egyház felső-ausztriai ifjúsági szervezete felrázni a Vatikánt, hogy válaszadásra késztesse a nemrégiben nyilvánosságra került súlyos visszaélések után. Az interneten születő, „Halló, Róma…” kezdetű dalt egyrészt az egyházzal szemben érzett csalódottság szelepének, másrészt a „bázis üzenetének” szánják, amelyet a katolikus egyház vezetésének akarnak küldeni - tudatta a felső-ausztriai Katolikus Ifjúság sajtóközleményében.
„Halló, Róma, meg akarunk kockáztatni valamit, még ha meg is zavarja szent nyugalmatokat. Halló, Róma, mondani akarunk valamit, egyházunkban valami rosszul megy” – hangzanak hevenyészett fordításban az első sorok. A kezdeményezők mindenkit arra bíztatnak, hogy öntse szavakba aggodalmait, követeléseit és kívánságait, és egészítse ki saját strófával a megkezdett dalt a világhálón.

A felhívásnak máris akadtak követői. A videofelvételekkel is illusztrált, mintegy negyven új versszak között hallható olyan, amely nagyobb nyitottságot és a döntéshozatalban való részvételt sürget, a szexualitás korszerűbb megközelítését szorgalmazza, vagy nagyobb szerepet követel a nőknek az egyházban, de akad olyan is, amely vonzóbb – menőbb – misékre buzdít.

„Ez az egész ultrakonzervativizmus elleni kezdeményezés. Miért nincs szava a nőknek?” vagy „Halló, Róma! Nem írhatod elő nekünk, hogy kit szeressünk és kit nem!” vagy „Halló, Róma, védd meg papjaidat a kiégéstől, a laikusok segíteni akarnak!” – éneklik a katolikus fiatalok.

„Örömmel vagyunk részei ennek az egyháznak, de nem mondunk mindenre igent és áment” – mondta Stefanie Poxrucker, a Katolikus Ifjúság tartományi vezetője. A tiltakozó dal ötlete már áprilisban megszületett a felső-ausztriai Katolikus Ifjúság egyházmegyei tagjainak ülésén, a dalszerző akciót pünkösdkor indították el. Nem az egyház szidalmazásáról vagy befeketítéséről van szó – hangsúlyozta Stephan Bazalka, az Ausztriai Katolikus Ifjúság elnöke. „Legfőbb ideje azonban teret adni az egyházban az építő kritikának és bátorságot meríteni, hogy kimondjuk, mi van” – tette hozzá. Aki csatlakozni szeretne a kezdeményezéshez, a http://www.hallo-rom.at honlapon toldhatja meg a dalt gondolataival.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X