nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Cetrádió – amatőrök segítségével kutatják a delfinek nyelvét

Egy skót-amerikai kutatás, amely a delfinek kommunikációját vizsgálja a lelkes természetbarátok segítségét is igénybe veszi a minél szélesebb körű adatfelvétel érdekében.

MTI | 2011. december 12.
|  

A nagyközönség egy-egy kutatási projektbe való bevonása igencsak kifizetődő lehet. Erről nemcsak csillagászok tehetnek tanúbizonyságot, hanem ezúttal a biológusok is.

A skóciai St. Andrews Egyetem és az amerikai Woods Hole Oceanográfiai Intézet Whale Project elnevezésű kutatása a cetek régiónként eltérő nyelvjárásait elemzi. Aki úgy dönt, hogy részt vesz a munkában, a Whale FM (Cet Rádió) elnevezésű honlapon kardszárnyú delfinek és hosszúszárnyú gömbölyűfejű delfinek hangjait hallgathatja meg.

Minden egyes hanghoz pontos helymeghatározás tartozik. A hangmintát az önkéntesnek össze kell hasonlítania számos másikkal, és a leghasonlóbbhoz hozzárendelni. A kutatók azt remélik, hogy több száz résztvevő véleményének tükrében tudják ellenőrizni az eddigi besorolási kategóriáikat – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A biológusok összességében képet akarnak kapni arról, mennyiben lehet a cetek hangjait dialektuscsoportokra osztani, ami közbülső nyelvi szintet képezne az egyes rajokon belüli kommunikáció és az említett fajok globális átlagnyelvezete között.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X