nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Celeb fehércápa

Kutatók és civilek hada követi figyelemmel egy, az Egyesült Államok keleti partvonala mentén úszó nagy fehércápa minden mozdulatát.

MTI | 2014. május 24.
|  

A Katharine-nek elnevezett, 4,3 méteres példány a floridai Key Largo közelében bukkant fel helyi idő szerint hétfő éjszaka. Az állat hátúszójára tavaly augusztusban erősítettek nyomkövető készüléket, amely akkor jelez a kutatóknak, amikor a ragadozó feljön a vízfelszínre.

A műszert az Ocearch nevű nonprofit szervezet munkatársai helyezték fel az egytonnás cápára a massachusettsi Cape Codnál. Katharine mozgását a nagyközönség is nyomon követheti a szervezet honlapján, amelyen több másik cápa aktuális helyzetéről is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Ocearch célja, hogy új információkat gyűjtsön a cápák vándorlási szokásairól, életmódjáról.

Katharine az elmúlt hónapban Georgia állam partjainál tűnt fel, majd délnek vette az irányt Florida felé, mígnem szombaton már mindössze pár kilométerre járt Miami Beach-től. A honlapot félóránként frissítik, ám a jelek szerint a nőstény nem túl gyakran jön fel a vízfelszínre.

A cápának már majdnem négyezer követője van a Twitter mikroblogportálon. Az Ocearch által kezelt profil célja, hogy válaszoljon a cápák életével kapcsolatos kérdésekre és egyszersmind leszámoljon a tengeri ragadozókat övező mítoszokkal.

A kutatók reményei szerint Katharine mozgásának nyomon követésével rengeteg hasznos információt szereznek a cápákról – olvasható az ausztrál The Daily Telegraph című lap internetes kiadásában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X