nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ceaușescu politikáján alapul a régiós tervezet?

A szakértői tanulmány azért veszélyes, mert természeteseknek tekinti a Ceaușescu-rendszer irányított migrációs folyamatait.

MTI | 2013. május 22.
|  

A román kormány régiósítási terve Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor betelepítési politikáján alapul – vélte hétfőn keltezett blogbejegyzésében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke. Izsák Balázs arra figyelmeztetett, hogy a kormány régiósítási elképzeléseit alátámasztó, a múlt héten közzétett szakértői tanulmány a vándorlási áramlatokra hivatkozva ajánlja a magyarság számára kedvezőtlen nyolcrégiós felosztást. Megemlíti, hogy a megyék közti nyilakat a 2002-es népszámlálás adatai alapján húzták meg úgy, hogy a kiindulópont az egyének születési helyét, a nyíl hegye pedig állandó lakhelyüket jelöli. Az SZNT-elnök megállapítása szerint a tanulmány zömében azoknak a migrációjára épül, akiket a kommunizmus idején az etnikai arányok megváltoztatása céljával költöztettek más vidékekre. Emlékeztetett arra, hogy a Ceuasescu-rendszer a gazdaságfejlesztést teljes mértékben alárendelte annak a célnak, hogy megváltoztassák a nemzetiségi arányokat.

Az SZNT elnöke szerint a szakértői tanulmány azért veszélyes, mert természeteseknek tekinti a Ceaușescu-rendszer irányított migrációs folyamatait. Izsák Balázs szerint a kormány úgy akarja átalakítani a közigazgatást, hogy az új rendszer továbbra is a népességkeveredést szolgálja. Az Olaszországhoz tartozó „Dél-Tirol németajkú közössége, a katalánok, a baszkok és mi székelyek egyformán felismerjük a Mussolini-, Franco-, Ceaușescu-féle bolsevik-fasiszta asszimilációs politika frazeológiáját, bármilyen európai vagy tudományos álcát használ, mint például a Ponta-kormány szakértői bizottsága” – állapította meg Izsák Balázs.

Emlékeztetett arra, hogy a román kormány részéről mindeddig válasz nélkül maradt a március 10-i marosvásárhelyi tüntetésen mintegy harmincezer ember által elfogadott petíció, amely a székelységnek a régiósítással szembeni elvárásait tartalmazza. „Ha a többségi erőszak Székelyföldet a román többségű Középrégióba akarja belekényszeríteni, akkor a polgári engedetlenség eszközeihez kell folyamodnunk” – fogalmazta meg blogbejegyzésében az SZNT elnöke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X