nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Büntetik a szitkozódást

Súlyos pénzbüntetést róhatnak ki Oroszországban arra, aki szitokszavakat használ a sajtóban, vagy terjeszti azokat – az erről szóló törvényt kedden fogadta el az orosz parlament alsóháza.

MTI | 2013. március 22.
|  

Magánszemélyek 2 és 3 ezer rubelt (14-21 ezer forint) fizethetnek, míg hivatalos személyek 5-20 ezer rubel (35-140 ezer forint) közötti bírsággal büntethetők a törvény értelmében. Jogi személyek esetében a bírság összege elérheti a 200 ezer rubelt (1,4 millió forint). Tőlük el is kobozhatják azt a kiadványt, amelyben megjelennek a büntetendő cikkek.

Dmitrij Vjatkin, az orosz duma alkotmányügyi bizottságának alelnöke elmondta, hogy nem készítettek listát a tiltott szitokszavakról, és ilyen felsorolás sohasem létezett. Éppen ezért nyelvészszakértők fogják eldönteni, melyik szó minősül törvénybe ütközőnek.

A kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy a cári Oroszországban és a szovjet időkben is büntetés járt a nyomdafestéket nem tűrő kifejezések használatáért. Manapság azonban a leggyakrabban az oroszországi televíziókban és rádiókban hangzanak el a csúnya szavak, ráadásul élő adásban. Hozzátette, hogy az országos médiára ez nem jellemző.

A duma az internetes sajtóra is kiterjesztette a törvényt. A szerkesztőségeknek azért is felelniük kell majd, ha olvasóik szitkozódnak, és azt a hatóság felszólítására nem távolítják el az adott kiadvány honlapjáról.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X