nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Budapestért fizetni kell

Fizetniük kellene a jövőben a Budapest nevet vagy annak változatait használó egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak Tarlós István főpolgármester javaslata szerint; erről jövő szerdán szavaz a Fővárosi Közgyűlés.

MTI | 2012. június 16.
|  

A Budapest név és változatainak Buda, Budai, Budapest, Budapesti, Budapest Főváros, Budapest Fővárosi, Főváros, Fővárosi, Pest, Pesti, Pest-Buda, Pest-Budai felvételéről, illetve használatáról 1994-ben fogadott el rendeletet a testület, azóta több mint ezer, elsősorban gazdasági társaság kérelmezte a névhasználatot. A főpolgármester indoklása szerint a névhasználat kifejezetten előnyös volt a cégeknek, az engedélyezésért azonban korábban semmiféle ellentételezést nem kért az önkormányzat.

A városvezetés szándéka szerint az egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak a fővárosi és kerületi önkormányzatok gazdasági társaságinak kivételével a jövőben fizetniük kellene; az összeget az időtartam és a felhasználási mód alapján határoznák meg. Ha egy gazdasági társaság elnevezésében határozatlan időre kérné a nevet, akkor 750 ezer forint megfizetésére lenne köteles, míg egy emléktárgyon, kiadványon való feltüntetés ellenértéke darabonként 100 forint lenne.

A rendelet a cégnevekre, a doménnevekre, kiadványokra, termékekre és rendezvényekre vonatkozna. A név engedély nélküli vagy attól eltérő használata tiltott, közösségellenes magatartásnak minősülne, amelyet bírságolnának.

A rendelettervezet emellett azt is kimondja, hogy a már korábban megszerzett névhasználatot nem kell ismételten engedélyeztetni, de a felvett név használatát a főpolgármester megtilthatná, ha az ütközik a főváros érdekeivel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X