nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Budapest is saját doménvégződést kaphat

London és Berlin mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó doménvégződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud végződéssel ellátott internetes címek 2012-től válhatnak elérhetővé.

IT café | 2010. november 2.
|  

Arról az IT café már többször beszámolt, hogy a doménnevek kiosztásáért felelős szervezet, az ICANN ( Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) az elmúlt évben döntött arról, hogy az eddigi gyakorlatától eltér és részleges liberalizációt vezet be a felső szintű domének (gTLD) területén. Az új szabályzás bevezetésének menete akkor az volt, hogy 2009 második negyedévétől felszabadítják a gTLD-ket, de mint télen kiderült, a végződések liberalizációjának komplexitását a szervezet alábecsülte, és az előkészítő munka hosszadalmasabb lesz a tervezettnél. A tervek szerint gyakorlatilag bármely – legfeljebb 64 karakter hosszú – betűkombináció regisztrálható lesz végződésként, és nem csupán latin betűs változatban lehet majd foglalni.

A döntésre reagálva számos érdekcsoport határozott úgy, hogy saját végződés bevezetését kezdeményezi. A folyamat végén eddig szokatlanul hangzó doménvégződések jelennek majd meg: ilyen lesz például a .london, a meleg közösség számára kiosztandó .gay vagy a szállodák számára fenntartott .hotel. A bevezetni szándékozott végződéseket gyűjtő newTlds.tv oldal adatai szerint több mint 120 végződés bevezetésre van érdeklődés.

Budapest is az elsők között?

Egy új, legfelső szintű domén bejegyzése azonban hosszabb folyamat. A pályázó szervezetnek szakmai alkalmasságát bizonyítania kell, valamint a bevezetéshez és az üzemeltetéshez szükséges anyagi hátteret is fel kell mutatnia. AZ ICANN a benyújtott pályázati anyag birtokában dönti el, hogy megkaphatja-e az adott szervezet a doméntér kezelési és nyilvántartói jogát vagy sem. Egyes esetekben, ahol több pályázat is érkezik ugyanazon végződés kezelésére, ott a benyújtott javaslatok alapján választják ki a kezelő személyét.

Mai közleményük szerint egy új társaság alakult, a dotBUD Konzorcium, mely egy budapesti közösség számára létrehozandó végződés, a .bud bevezetését szeretné elérni. Sikeres pályázat esetében 2012 elején vehetőek majd használatba a .bud doménnevek.

A kezdeményezők a bevezetni kívánt végződés esetében a .hu doméntér rendszerével szemben leggyakrabban megfogalmazott kritikák, a lassú bejegyzés és a túlzott adminisztráció elkerülésének figyelembe vételével szándékoznak kialakítani a regisztrációs szabályzatot. A .bud doménneveket nem várakozási idő után jegyeznék be, és papíralapú igénylést sem teszi majd kötelezővé a szabályzat. Az új tartomány bevezetését kezdeményező konzorcium elsődleges feladata, hogy pályázata során megfelelően igazolni tudja a .bud társadalmi támogatottságát. Ennek érdekében egy honlapot hoztak létre a dotbud.org címen, emellett a Facebookon is igyekeznek támogatókat összegyűjteni.

Címkék: Média, Domain, Internet
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X