nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bölcsészház

A nemzeti szempontból fontos bölcsészeti és társadalomtudományi kutatások számára a 21. századi igényeknek megfelelő könyvtárral ellátott kutatóházat hoznak létre.

MTI | 2013. június 20.
|  

Nyolcmilliárd forinttal támogatja a kormány a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóháza létrehozását. A kormány hétfői rendelete szerint részben a központi költségvetés Magyar Tudományos Akadémiáról szóló fejezetének előző években keletkezett, kötelezettségvállalással nem terhelt 1,19 milliárd forint előirányzatmaradványa használható fel erre a célra. A nemzetgazdasági miniszternek a kutatóház létrehozásának ütemezett megvalósításához 2013 második felében legfeljebb további 800 millió forintról kell gondoskodnia, míg a jövő évi központi költségvetés tervezése során 6 milliárd forint költségvetési forrást kell betervezni az új intézmény létesítésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) június 3-i közleménye szerint a jelenleg kutatóintézeti célokra nem alkalmas, szétszórtan elhelyezkedő ingatlanokban működő kutatóintézeti létesítmények helyett az MTA Bölcsész- és Társadalomtudományok Kutatóháza a humántudományok kiválósági centrumaként nemzetközileg is versenyképes kutatási környezetet biztosít majd a nemzetközi szinten is versenyképes kutatók és kutatási programok számára. A fenntarthatóság és a versenyképesség szempontjai szerint működő kutatóhely a „nemzeti szempontból fontos, az emberiség legnagyobb kihívásainak megértését szolgáló és megoldásában közreműködő, bölcsészeti és társadalomtudományi kutatások számára” létesül – áll az Emmi közleményében. Mint hangsúlyozták, a kormány kiemelt beruházásként támogatja a kutatóház felépítését, amely a humán- és a társadalomtudományok erőforrásait koncentrálva, a 21. századi igényeknek megfelelő könyvtárral és várhatóan 30 százalékos üzemeltetési költségmegtakarítással működik majd.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X