nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Élőlánc az Akadémiáért

870 milliárdért heti párezer focirajongót elégít ki a kormány, a 200 éves Akadémiát – többezer dolgozójával együtt – viszont 27 milliárdért beszántja. Védjük meg az Akadémiát!

Kincse Szabolcs, főszerkesztő | 2019. február 11.
|  

Felszámolja a kormány a Magyar Tudományos Akadémiát. Ne finomkodjunk: az, amit most a kormány művel, az a kétszáz éves intézmény lebontása, a független tudományos kutatás – valószínűleg – alkotmányellenes felszámolása. Nagyon csekély az esélye annak, hogy mindez ne így legyen.

27 milliárd forint. Ez az akadémiai intézményrendszer fenntartására előirányzott összeg, amivel a kormány az MTA-t zsarolja. Ez az az összeg, amiből kutatók ezrei végzik munkájukat, amiből fenntartják az intézeteket, fizetik a rezsiket. Ez a pénz össze sem mérhető a kormány által stadionokra és a focira az elmúlt tíz évben eltapsolt 350 + 522 milliárd forinttal. Pedig az akadémiai intézményrendszerben minden nap több ember áll munkába ebből a pénzből, mint amennyi focirajongó egy-egy hétvégén megjelenik a stadionokban. Minden. Egyes. Nap. 

Széchenyi felajánlása
Széchenyi felajánlása
(Forrás: Vinzenz Katzler / CC 0 - Közkincs)

Jó ha tudjuk: ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink ebben az országban boldoguljanak tudományos munkakörben, vagy ha azt szeretnénk, hogy akár európai szinten versenyképes diplomát, tudományos fokozatot szerezzenek, akkor az itthon nem fog sikerülni. Igen csekély az esélye annak ugyanis, hogy egy ilyen léptékű „átszervezés” után épkézláb, nemzetközileg is ütőképes kutató, egyetemi oktató Magyarországon maradjon. És persze, egy szerényebb körülmények között élő, kiemelkedő képességű diák sem fog felsőoktatás közelébe kerülni – erről számos körülmény gondoskodik a kötelező nyelvvizsga-követelménytől a közoktatás mélyülő válságáig. 

A tragédia pedig az, hogy a kormányzat még a céljait sem hajlandó elárulni. Közben a kutatók már megindultak külföldre. Munkahelyeik biztonsága ugyanis néhány napja finoman szólva sem garantált. Kérdéseikre a válasz a remekbe szabott hatalmi arrogancia, továbbá „Soros”, és „migráns”. 

Mondanám, gyerünk, védjük meg az Akadémiát. Hogy ez a jobb sorsra érdemes intézmény, aminek az Alkotmány sem hiába védte a függetlenségét, nem ezt érdemli. Hogy a kutatók ezrei, akik a méltatlanul alacsony fizetések ellenére itt dolgoznak, nem ezt érdemlik. Mondanám, de tudom, hogy a kormányt csak a kormány tudja megállítani. Észérvek, szakértelem, tudományos konszenzus, nemzetközi nyomás – ezt a kormányt nem hatják meg ezek a dolgok. Ködös-homályos céljai érdekében megosztásra játszik, beépített, megvezetett támogatóival próbál zavart kelteni. Egy játszótéri kötekedő habitusával pofoz le mindenkit maga körül, veszi el a századik lapátot is, maga sem igazán tudja már, miért. (Persze, persze, tudjuk miért.)

Igazából nem is érdekes már, miért történik mindez. Történik. Emmanuel Goldstein vezeti a kerékkötők tollát. Újbeszélül migránssimogatók lettek az akadémiai kutatók. Az akadémiai dolgozók gyűlése sorosista rendezvény. Válaszok nincsenek, de már a kérdések is elfogytak. 

2019. február 12-én délután egy órától az Akadémiai Dolgozók Fóruma élőláncot von az Akadémia épülete köré. Legyünk ott minél többen. Ha  másért nem is, csak azért is. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X