nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Régen minden jobb volt

1976-ban volt a legjobb gyereknek lenni Nagy-Britanniában, tavaly meg a legrosszabb - legalábbis egy brit felmérés végeredménye szerint.

MTI | 2012. március 21.
|  

Négyezer gyereket és felnőttet kérdeztetett meg a Rocky édességgyár, 8 és 60 év közöttieket arról, hogy melyik esztendőben érezték magukat a legjobban gyerekként. Ez alapján „győzött” 1976, melynek nyara hosszú, forró volt – Nagy-Britanniában 1772 óta a legszárazabb –, így az akkori gyerekek átlagosan 810 órát tölthettek a szabadban. További élményt jelentett nekik, hogy szüleik kevesebbet dolgoztak – mint a maiak –, és 10 hétvégi kiruccanást töltöttek együtt a családok. A gyerekek nagyszüleikkel – megint csak átlagosan – 29-szer találkoztak, és 90 százalékuk biztonságban érezte magát. A bűnözési ráta 47 százalékkal alacsonyabb volt a mainál, az autóforgalom jóval gyérebb. Bár az aszály, az infláció és a sztrájkok megkeserítették a felnőttek hétköznapjait, a gyerekek 76 százaléka kiválóan érezte magát 1976-ban.

Nem úgy, mint 2011-ben. A tavalyi nyár nagyon esős volt, 7 gyerekből 1 mindössze 26 órát játszadozott a szabadban egész évben, egyharmaduk nem mehetett ki közterületre felügyelet nélkül. Ugyancsak minden harmadik gyerek legfeljebb kétszer találkozhatott a nagyszüleivel, minden nyolcadik családja pedig sohasem kirándult – ismertette a felmérést a The Sun című brit lap.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X