nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Betiltották a Microsoft Word forgalmazását

Pert vesztett a Microsoft: szabadalombitorlás miatt be kell szüntetnie a Microsoft Word 2003 és 2007 forgalmazását az Egyesült Államokban.

IT Café – Barna József | 2010. január 4.
|  

Elutasították a redmondi vállalat fellebbezését: január 11-től a szövegszerkesztő régi verzióit nem lehet árusítani az Egyesült Államokban. A jogsértő funkciót eltávolítják a termékből.

Az ügyet tárgyaló szövetségi fellebbviteli bíróság megerősítette azt az augusztusban kihirdetett elsőfokú ítéletet, amely szabadalombitorlás miatt 290 millió dollár kártérítés megfizetésére, valamint a Microsoft Word 2003 és 2007 egyesült államokbeli forgalmazásának beszüntetésére kötelezte a Microsoftot. A tiltó rendelkezés január 11-én lép hatályba, ez azonban nem jelenti azt, hogy a népszerű termékek eltűnnek a boltokból, mivel a szoftvercég addig eltávolítja a vitatott funkciókat a szövegszerkesztőből.

A jogi eljárás még 2007-ben egy kanadai vállalkozás panaszára indult meg. Az i4i Ltd. szándékos szabadalombitorlás miatt perelt, mivel úgy találta, hogy az újabb Word szövegszerkesztők az ún. egyedi XML elemek feldolgozásakor egy olyan eljárást használnak – jogtalanul –, melyet ők 1998-ban szabadalmaztattak.

Az ügyet tárgyaló texasi bíróság elsőfokú határozatában helyt adott a panasznak, és 60 napot adott Redmondnak arra, hogy eleget tegyen a tiltó végzésnek. A Microsoft azonban azonnal fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, és egyben azt kérte a fellebbviteli bíróságtól, hogy az eljárás idejére függessze fel a tiltás végrehajtását – amit az szeptember elején meg is tett.

A törvényszék tegnap megerősítette az elsőfokú határozatot, és január 11-től kötelezte a vállalatot a kérdéses szoftverek amerikai forgalmazásának beszüntetésére. Az i4i üdvözölte a döntést, amely Michel Vulpe vezérigazgató szerint „fontos lépés a kisebb vállalkozások szellemi tulajdonjogainak védelmében”.

A Microsoft jelezte, hogy fel volt készülve a határozatra, és megkezdte az „alig használt funkció” eltávolítását a Word 2007 és Office 2007 alkalmazásokból. Mint közölték: a január 11-e előtt értékesített termékekre nem vonatkozik a tiltás, azt követően pedig az új verziók lesznek már kaphatóak. A várhatóan jövőre megjelenő Word 2010 és Office 2010 kódjában már nem található meg a kérdéses megoldás.

Elképzelhető, hogy a vállalat újratárgyalást kér vagy megfellebbezi a döntést a legfelsőbb bíróság előtt.

Információ
X