nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Latinul is ért a Google fordítója

A vállalat szerint hasznos az anyanyelvi beszélővel már nem rendelkező nyelv felvétele, hiszen bőséges latin nyelvű szövegkorpusz található az interneten is.

IT café, Barna József | 2010. október 1.
|  

Stílusosan az ókori Róma hivatalos nyelvén írt blogbejegyzésben jelentette be tegnap a Google, hogy online fordítójának repertoárjában megjelent a latin. (Egy latinos ismerős szerint ez a szöveg „rendben van”, szinte biztos, hogy ember írta és nem a fordítóval készült – a szerk.) Mint írják: ma már viszonylag kevesen beszélik, de még mindig sokan tanulják világszerte a latint, és az interneten is rengeteg latin nyelvű szöveg található. Ezek lényegének megértésében segíthet a gépi fordító, amely persze messze nem hibátlan.

Mivel a motorját klasszikus latin szövegekkel trenírozták, e-mailek, YouTube-videók és általában modern szövegek fordításával nem fog megbirkózni. A latin verziót a text-to-speech funkciónak köszönhetően viszont fel is olvassa, ha ezt kérjük tőle.

A Google webes tolmácsa jelenleg 59 nyelven ért. Bár számos nyelvpár esetében továbbra is esetlen, nehezen érthető szövegeket produkál, azért láthatóan fejlődik. Ez javarészt annak köszönhető, hogy a vállalat finomítja az algoritmusokat és egyre több szövegpárt táplál be a rendszerbe, de jobb fordításra bárki tehet javaslatot az oldalon, és ezzel javíthatja a szolgáltatás minőségét.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X