nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Belgrádi díj a Jelenkornak

A pécsi székhelyű Jelenkor Kiadó kapja meg az idei Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár fődíját, a Dositelj Obradovic díjat.

MTI | 2009. október 27.
|  

A 2007-ben alapított díjat évente egy könyvkiadó kaphatja meg – a hivatalos indoklás szerint – a kortárs szerb irodalom külföldi megismertetésében szerzett kivételes érdemeiért.

Mint azt Csordás Gábor, a kiadó igazgatója hétfőn – úton Szerbiába – elmondta, örül az elismerésnek, de sajnálja, hogy magyar kiadó nem lesz jelen a vásáron, amely a kortárs szerb irodalom legnagyobb seregszemléje. Az egyhetes rendezvényen a vendéglátó Szerbián kívül 24 ország, köztük Japán, Brazília, Ausztria, Spanyolország, Izrael, Görögország, Horvátország, Montenegró és Bulgária 800 könyvkiadója mutatkozik be több mint 31 ezer négyzetméteren.

Csordás Gábor kiemelte: a Jelenkor Kiadó megalakulásától, 1993-tól arra törekedett, hogy megismertesse a magyar olvasókkal a szomszédos országok, köztük Szerbia irodalmát.

Szerzőik között van Dragan Velikic, a kortárs szerb irodalom egyik legnagyobb alakja, a magyarul 2001-ben megjelent Dante tér írója, Radoslav Petkovic prózaíró, esszéista, akinek nemrég adták ki Az ember, aki álmában élt című novelláskötetét, s akinek Bizánci internet című esszéit a Jelenkor című folyóirat közli, de a tervek szerint kötetben is megjelentetik majd.

A kiadó palettáján szerepelnek vajdasági magyar szerzők is, köztük Végel László Kossuth-díjas író, akinek az Egy makró emlékiratai című kisregénye, amely először 1967-ben jelent meg Újvidéken, most újra olvasható a Jelenkor kiadásában. Tolnai Ottó Wilhelm-dalok avagy a vidéki orfeusz című kötete szintén második kiadásban látott napvilágot a Jelenkornál – tette hozzá Csordás Gábor.

Mint az a rendezvény honlapjáról is kiderül, az 54. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár díszvendége Görögország, ahonnan hat kiadó és 12 kortárs szerző mutatkozik be. A könyves seregszemlét hétfőn este Dragan Velikic író nyitija meg, a díjak átadása kedden lesz, a vásárra azonban egészen vasárnapig várják az érdeklődőket.

Információ
X