nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az utca nyelve végre a rádióban

Nigériában az angol a hivatalos nyelv és angol nyelvű a legtöbb média is, annak ellenére, hogy az emberek valójában a nigériai pidzsint beszélik.

nyest.hu | 2011. június 28.
|  

Milyen érzés lehet egy rádióbemondónak minden nap úgy befejezni az adást, hogy a főnökei, kollegái kijavítják a kiejtését és a nyelvhasználatát? Ez pedig egy gyakori eset Nigériában, ahol a média szinte kivétel nélkül a hivatalos angol nyelvet használja, míg a lakosság valójában az angol helyi pidzsin változatát beszéli, ahogy arról már korábban is írtunk.

Egyetlen rádióadó van az egész országban, ami kizárólag pidzsin nyelven sugároz, a Wazobia, ami most már Lagoson kívül a fővárosban Abujában, és az olajban gazdag Niger-delta Port Harcourt nevű központjában is elérhető.

Az adó népszerűsége azt jelzi, hogy rádió üzemeltetői jó úton haladhatnak. A korábban a műveletlen tömegek nyelveként számon tartott nyelv használatát egyre több politikus és szakértő is támogatja. A nyelv sajátossága, hogy nagyon gyorsan beszélik, központi szerepe van benne a szóvicceknek, és a szókincse is gyorsan változik. Ezért is lehet, hogy bár a nigériai pidzsint és annak közeli változatait afrikaiak milliói beszélik, a nyelvnek ennek ellenére még nincs egy igazán komoly szótára, annak szerkesztésén még csak most dolgoznak.

Forrás:

Global Post: Nigeria's pidgin radio station takes off

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X