nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az oxitocintól a majmok is kedvesebbek egymással

A rhesusmajmok társasági viselkedése meglepően változik egy kis boldogsághormon hatására: nagylelkűbbek lesznek egymással.

MTI | 2012. január 13.
|  

A szerelmi- vagy boldogsághormonként is emlegetett oxitocintól az egymással korábban gorombáskodó majmok is kedvesebben kezdenek viselkedni – idézte amerikai kutatók állatkísérleteinek eredményét a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

A Duke Egyetem munkatársai orron keresztül, belélegeztetve adagolták a hormont rhesus makákó majmoknak. Az állatok a szer hatására több figyelmet fordítottak egymásra, sőt akkor is szántak gyümölcslevet társuknak, amikor nekik nem jutott.

Ismert, hogy az oxitocin az embereknél az a hormon, amely eredendően segít kialakítani az anya és újszülöttje közötti kötődést, de később is erősíti a bizalmat.

A most közzétett tanulmányban két rhesusmajom vett részt. Az egymás mellett ülő állatok egy képernyőn láttak különböző jeleket, amelyek vagy azt jelentették, hogy saját maguk kaphatnak gyümölcslevet, vagy azt, hogy a társuk, vagy azt, hogy senki. Egyszerre mindig csak két lehetőség közül választhatott egy-egy majom: ő maga kap vagy a másik, ő kap vagy senki, a másik kap vagy senki.

Mint Michael Platt kutatásvezető elmondta, a belélegzett oxitocin hatására erősödött a majmok „szociális” választása az utolsóként említett döntési helyzetben. A korábbi vizsgálatokhoz képest sokkal szívesebben adatták társuknak a jutalmat, mint maradtak teljesen jutalmazás nélkül. Az eredmény azt jelzi, hogy az oxitocin az eddig véltnél szélesebb körben alkalmazható a társas viselkedés módosítására. A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legutóbbi számában tették közzé.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X