nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az orosz és német mint közellenség

Nem szeretik a német és az orosz akcentust az Egyesült Államokban – állítja egy friss kutatás. A többi akcentust vajon mennyire kedvelik az amerikaiak?

nyest.hu | 2010. május 6.
|  

Még ha elő is fordul, a faj vagy bőrszín szerinti megkülönböztetés egyáltalán nem elfogadott az Egyesült Államokban. Ezzel szemben úgy tűnik, az akcentus alapján történő megkülönböztetés nagyon is valós, gyakori és elfogadott. Az ezt bizonyító kutatást a Yale Egyetem lengyel származású doktorandusz hallgatója, Agata Gluszek végezte, aki maga is gyakran találkozott az akcentusából következő negatív diszkriminációval.

A kutatás azt mutatta meg, hogy az ázsiai és a dél-amerikai akcentusokat különösen lenézikaz Államokban, míg az angol és ausztrál akcentusoknak nagy a presztízse a National Post összefoglalója szerint. A nem angol anyanyelvű akcentussal beszélőkről többek között azt is automatikusan feltételezik, hogy kevésbé műveltek és kevésbé intelligensek. A gyermekfilmek gonosz szereplői például gyakran orosz vagy német akcentussal beszélnek.

Egy felmérésben egy előadást mutattak önkénteseknek ugyanazzal a hanggal, de két különböző – egy európai és egy ázsiai – előadóval. A közönség kevesebbet értett meg az ázsiai előadó alatt hallatszó szövegből. A kutatás vezetője szerint ez azt jelenti, hogy mély tudatalatti folyamatokról van szó. A helyzet valószínűleg még rosszabb lehet más országokban, hiszen az Egyesült Államokban minden akcentusból hallani tökéletes nyelvtanú változatot is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X