nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az okostelefonok veszélyei cégek számára

Egy felmérés szerint a legtöbb vállalat tart az adatszivárgástól, de csak kevés védi a hálózatát megfelelő hitelesítéssel.

IT café, Barna József | 2010. november 24.
|  

A cégek nagy többsége szerint a mobiltelefonok veszélyeztethetik a vállalati hálózatokat és adatokat, főként ha a dolgozók ugyanazt a készüléket használják magáncélú kommunikációra is – hivatkozik egy nemrég készült felmérés eredményeire a Symantec, amely éppen a múlt hónapban frissítette fogyasztóknak és üzleti felhasználóknak szánt mobilvédelmi megoldásait. Az Ovum piackutató által az EEMA (European Association for e-Identity and Security) számára készített kutatásból kiderül, hogy 10 vállalatból 9 vagy biztosít munkavégzés céljából okostelefonokat az alkalmazottainak, vagy tervezi ezt. A készülékek közül messze a Research in Motion (RIM) BlackBerry a legnépszerűbb, mely titkosított adatcsatornát használ.

A felmérésben 10-ből 8 vállalat mondta azt, hogy biztonsági szempontból veszélyesnek tartja, ha a dolgozók a munkahelyi telefont magáncélra is használják, a potenciális félelmek toplistáját a céges adatok kiszivárgása vezeti. Mégis: a cégek 75 százaléka megengedi a mobilok privát használatát nemcsak telefonálásra, hanem internetezésre is. 48 százaléknál arra is lehetőség van, hogy a dolgozók a magántelefonjukat használják a céges hálózatra való csatlakozáshoz, ami még nagyobb biztonsági kockázatot jelent.

A félelmek ellenére azonban csak kevés cég fordít gondot a potenciális biztonsági incidensek megelőzésére. Csupán a megkérdezett szervezetek 52 százaléka mondta azt, hogy használ valamiféle hitelesítést a mobiltelefonok esetében, de ezek több mint fele megelégszik a felhasználónév-jelszó páros nyújtotta biztonsággal. Nyilvános kulcsú infrastruktúrán (PKI) alapuló hitelesítés csak 18 százaléknál működik, míg egyszer használatos jelszavakkal megvalósított kétlépcsős hitelesítést 9 százalék vezetett be. Vírusvédelmi megoldást a megkérdezett vállalatok negyede alkalmaz a mobil platformon.

„Mára az okostelefonok természetes kiterjesztései lettek személyiségünknek és szakmai életünknek egyaránt. A munkavállalók többsége privát és munkahelyi tevékenységekhez is céges mobiltelefonját szeretné használni, ezért kiemelten kell kezelnünk a vállalati és fogyasztói mobilvédelmet. A szervezeteknek egy teljes körű biztonsági stratégiát kell felállítani, hogy a céges információk és hálózatok védettséget élvezzenek” – mondta a felmérés eredményeit kommentálva Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X